15 Oktober 2020 15:00 | Christina Nordwall

KRÖNIKA. Den digitala världen är fantastisk. När man hänger med. Det gör man inte alltid. Men det får man försöka att inte låtsas om. För i min bransch måste man hänga med.

Förändra, förnya, förbättra! Allt uppdateras ständigt i den digitala världen. När man väl lärt sig hitta alla funktioner på exempelvis en digital plattform och känner sig bekväm med den, ja då ska det uppdateras hit och dit igen.

Och man ska ta det som en present också. Varsågod Christina! Nu kan du ta del av de senaste uppdateringar – det kommer bli så jättebra!

Internet – en trend

När allt väl fungerar är det fantastiskt. Och den politiker som för en del år sedan menade att internet är en övergående trend, kunde inte haft mer fel. Hur skulle vi klara oss utan?

En vanlig flygbiljett är ett minne blott. Nu ska den laddas ner i en app. Vykort från semestern fixar man själv i mobilen och hamnar via cyberspace i mottagarens brevlåda. Bankärenden ska kunden fixa själv, via nätet. Det gäller även besöket på vårdcentralen. Personliga möten blir allt färre, nu ska vi mötas digitalt. Proffsen på sociala medier blir som rockstjärnor för sina följare och tjänar tonvis med pengar.

Några guldkorn

I skuggan av den här hemska pandemin kanske det ändå kan plockas några guldkorn. Den har snabbat på tillämpningen av ett nytt arbetssätt. Ett där folk som vill kan jobba hemifrån och få tid över när de till exempel slipper lägga tid på att pendla.

Det kan förstås bjuda på intressanta inblickar, som till exempel i kollegornas hemmiljö under morgonmötena via Teams. En kollega sköter numera mötet från vardagsrummet efter att ha fått skäll för att inte bädda sängen. En annan bjuder på en intellektuell bakgrund i form av böcker och jag har fått klagomål på min kritvita bakgrund. Den är klart ospännande tycker vissa. Det beror på att mitt hemmakontor är inklämt i en korridor utan särskilt mycket utrymme för piffiga detaljer. Men visst, några tavlor skulle jag ju kunna pigga upp kollegorna med även om jag faktiskt gillar vitt och är minimalistiskt lagd.

Behaglig värld

När allt fungerar som det ska är den digitala världen behaglig att vistas i. Men ibland kan förbättringsivern bli mycket. När den femtielfte nya uppdateringen på kort tid ska utföras och dessutom gör att de vanliga arbetsuppgifterna inte fungerar. Då säger i alla fall min mänskliga hårddisk ifrån. Ibland går det faktiskt snabbare att ringa ett vanligt telefonsamtal än att försöka förstå sig på en uppdaterad digital plattform.

Fler krönikor & åsiktsmaterial här.