"Den bästa presenten är kunskap"
I SVT:s nya barnprogram Fixaräventyret deltar sju barn från Skåne och ett från Fjärås. Tolvårige Liam Larsen Winkler är scout och naturmänniska ut i fingerspetsarna, som gladeligen och med bravur tog sig an alla utmaningar i skogen. Som bonus fick han sju nya kompisar – och nya kunskaper att bära med sig.
Liam i sitt signaturplagg, hatten. Han har en stor samling hattar varav vissa fick följa med till tv-inspelningarna och synas i rutan.
Fixaräventyret är ett äventyr med tävlingsmoment och skattjakt i skogsmiljö. Åtta barn i åldrarna tio till tretton år bor i tält och lever vildmarkslivet medan de bygger flottar för att ta sig över en sjö och rädda en anrik skatt.
När Liam Larsen Winkler såg att SVT sökte deltagare till nysatsningen kände han direkt att han hittat programformatet med stort P.
– Det lät väldigt spännande. Jag tycker naturen är fin och vacker. Det är inte vi som har skapat den, utan den har skapat sig själv. Det är väldigt coolt, säger Liam.
Liams intresse för djur, natur och växter är sprunget ur en fascination för historia.
– Jag har läst om personer som har studerat naturen, bland annat under frihetstiden. Då var det en man som hette Carl von Linné, och han klassificerade arter och släkter och gav dem namn på latin och svenska. Det är därifrån jag har fått det här NO-intresset, berättar han.
Tio dagar hemifrån
Efter en tids väntan kom beskedet: Liam var en av de som valts ut för att delta i programmet. I somras packade han väskan och familjen styrde bilen mot en plats någonstans mellan hemmet i Fjärås och inspelningsplatsen i Skåne.
– Vi stod på en parkering och sa hejdå och så gick de raka vägen in i skogen. Det kändes jätteabsurt. Men de i produktionen var jätteproffsiga, det märktes att de var erfarna och hade haft mycket hand om barn. De hörde av sig emellanåt och skickade någon bild, berättar Liams mamma Jane.
Inspelningarna tog tio dagar och Liam och de andra barnen hade ingen kontakt med sina familjer under den tiden. Mobiltelefonerna fick inte följa med till tältlägret i skogen. Trots det hann inte Liam med att känna någon hemlängtan, äventyret upptog hans tankar.
– Jag tyckte inte att det var jättesvårt. Jag har gått i scouterna i fyra år och vi har haft hajker och sådant. Så jag har vant mig vid det. Men jag har aldrig varit borta tio dagar förut, det längsta innan var tre dagar, säger han.
Hur var det att vara utan telefon och internet?
– Det gjorde inte så mycket. Oftast när jag kollar på mobilen och datorn så är det skolrelaterat. Eller så kollar jag på program som handlar om naturen och vetenskap, svarar Liam obekymrat.
Uppdraget i Fixaräventyret bygger på en historisk berättelse, vilket passade Liam perfekt. ”Jag gillar historia och NO, och det var till väldigt stor nytta”, säger han.
Deltagarna var alltså i stort sett bortkopplade från verkligheten och sina vanliga liv. Att dessutom filmas flera timmar om dagen är förstås en speciell upplevelse.
– Det var lite konstigt. Det var jättemånga som stod runtom oss när vi spelade in. Sen var det lite annorlunda för jag var den enda från Halland, alla andra var skåningar, säger Liam.
”Både jobbigt och kul”
Som tur var fann gänget varandra snabbt och blev bra kompisar. Liam har fortfarande kontakt med allihopa. Och visst underlättar det att komma bra överens med de man ska leva så nära, och samarbeta med genom tuffa utmaningar över tio dagar.
– Vissa av utmaningarna var jättejobbiga, när man sneglade lite på det andra laget och såg att de kom ikapp. Då måste man göra något jättesnabbt. Så det var både jobbigt och kul. Och när vi byggde flottar blev man väldigt trött i armarna.
Är det någon särskild utmaning som du minns som extra svår?
– Ja, det var en stubbe som man skulle spika i så många spikar som möjligt i. Spikarna var olika tjocka och massa annat. När man spikade ner en spik ramlade de andra ner, det var jättejobbigt.
I skrivande stund har fyra avsnitt av programmet släppts. Liam och familjen har förstås tittat. Föräldrarna är stolta, systrarna imponerade och Liam själv känner såhär:
– Det var lite konstigt först, men sen så blev det som att det var en annan person man tittade på. Alltså jag kände nästan inte igen mig själv, det var helt annorlunda.
Trots de kluvna känslorna kring att se sig själv på tv, har han fått mersmak:
– Jag är där på SVT barns sida nästan varje dag och bläddrar och söker efter nya program att söka till. Men det har inte kommit något nytt där än.
Kunskap en ovärderlig present
Vilket lag som först nådde fram till skatten är förstås hemligt tills det sista programmet visas. Det som går att säga är att Fixaräventyret blev en rolig resa som resulterade i nya kompisar och en massa härliga minnen.
– Han hade verkligen vuxit tre meter mentalt när han kom hem. Det var jättehäftigt att se, säger mamma Jane.
Liams mamma Jane är stolt över att Liam alltid vågat gått sin egna väg och säger att han är en förebild som gör det han gillar mest.
Liam är en påläst och försigkommen ung kille med höga ambitioner. Under programmet fick han nytta av sitt kunnande om historia och natur, och fick dessutom med sig nya lärdomar. Det är något som Liam värderar högt:
– För ett tag sen såg jag ett frågeprogram på SVT som heter Muren. Jag tyckte det var jättekul, för jag kunde de flesta frågorna om kultur och vetenskap och sånt där. Då tänkte jag att den bästa presenten man kan få är ju kunskap. Det är så kul med kunskap, att ha det. Man bär ju på det hela livet, säger Liam.
Programmet sänds på Barnkanalen och avsnitten finns också att se på SVT play.