Annons
 • Trafikstörning: Vägarbete på E6
 • Delar ut jackor till hemlösa

  Hemlösa behöver skydd mot kylan. Och att det finns ett stort behov i Kungsbacka, det märker man på Röda Korset second hand.

  Nyheter | 19 Januari 2021 20:30

  Röda Korset second hand i Kungsbacka delar ut jackor till hemlösa i kylan.

  FOTO: privat

  Där försvinner de uthängda jackorna i raskt tempo.

  – Vi hänger ut sex till åtta jackor per dag, fem, sex dagar i veckan, säger Anna-Leena Kuronen, föreståndare.

  Jackorna hängs ut i ett litet förråd efter att butiken stängt för dagen. Då kan den som är i behov av en jacka hämta en.

  – Vi hänger ut dem i slutet av arbetsdagen för att de som hämtar ska slippa vara synliga i detta, säger Anna-Leena Kuronen.

  Nu när det varit extra kallt och blåsigt en tid har behovet varit stort och även om de kläder som lämnas in till second hand butiken också säljs, har man kommit fram till att det är de hemlösa som behöver de tjockaste, längsta och bästa jackorna i första hand.

  – En hemlös förklarade för mig att det gäller att klä på sig enligt lager på lager-principen. Den som sover i en trappuppgång behöver i alla fall ha en på sig, en under sig och en över sig, säger Anna-Leena.

   

  Stort behov

  Det finns ofta inte tillgång till tvättmaskin heller för den som är hemlös så jackorna blir till slut för smutsiga för att kunna användas eller går helt enkelt sönder. Det är också förklaringen till att second hand butiken även delar ut jackor under varmare årstider.

  – Vi har delat ut i ett helt år och hade egentligen tänkt sluta under sommaren. Men vi ser att det finns ett behov annars hade de ju inte gått åt. Och det är inte bara hemlösa utan även fattigpensionärer som inte har råd att köpa en ny jacka, säger Anna-Leena Kuronen.

  Just nu går jackorna åt snabbt och Röda korset second hand i Kungsbacka tar tacksamt emot fler.

  – De tar slut hela tiden. Vi har behov av att hitta riktigt bra vinterjackor där dragkedjan är hel eller det finns knappar som går att knäppa, säger hon.

   

   

   

  Annons

  KOMMENTERA ARTIKELN

  Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

  Kommentera

  Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

  Läs Även

  Vaccination för alla kan dröja till augusti

  Vård Halvårsmålet ligger fast, men om vaccinprognosen inte ändras kommer alla hallänningarna inte ha fått sin andra ...

  Student-utspring i fyra dagar

  Skola Covid-19 gör att studentfirande blir annorlunda även i år. De nyblivna studenterna kommer få springa ut under totalt fyra ...

  Staffan checkar ut - ofrivillig pensionär

  Familj Staffan Lingstedt är en linslus. En polis som ser polisfilmer. En deckare som läser deckare. En arbetsnarkoman som tvingas ...
  Annons