Debatt: Vem har koll på kylkedjan?
Förvaring av kyld mat, detta går att läsa om i ”Riksprojekt 2010" som Livsmedelsverket gjorde, gällande kyld och ätfärdig mat och eventuella smittspridningar av Listeria monocytogenes”, som kan orsaka listerios där den vanligaste smittvägen anses vara via livsmedel, framför allt kyld ätfärdig mat med lång hållbarhet.
Listerios är en ganska ovanlig infektion, men hos riskgrupper som äldre, personer med nedsatt immunförsvar, gravida och deras foster kan listerios ge allvarliga symtom med en dödlighet på 20-30 procent. Har man läst denna utvärdering innan man i Vård & Omsorg tog beslut om att införa den kylda maten till hemtjänsttagare?
En annan fråga är ”Vem har kontroll på kylkedjan”? Har Miljö & Hälsa gjort stickkontroller hos de som köper denna mat från kommunen?
Den som levererar maten är också ansvarig för att maten har rätt temperatur från tillagningen till leveransen. Därefter är det noga att maten snabbt kommer in i kylen, vem ser till detta?
Ni som tagit beslut om nya kylda maten ni bör absolut läsa ovan nämnda rapport. Förhoppningsvis kanske ni får upp ögonen på att beslutet bör rivas upp nu och inte sen, och att ni återgår till att leverera maten som tidigare.
Agnetha Ernegård, Kungsbacka Framtidsparti