Regeringen har nyligen satt stopp för Livsmedelsverkets nya kostråd, som föreslår en betydligt lägre köttkonsumtion än idag. Motiveringen från landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) är att förslaget äventyrar svensk animalieproduktion och därmed landets försörjningsberedskap. Det är helt fel - i själva verket är det växtbaserad mat som på riktigt stärker Sveriges krisberedskap.
Att upprätthålla en hög köttkonsumtion är både kostsamt, ineffektivt och undergräver vår självförsörjningsförmåga. I dag går 82 procent av EU:s jordbruksstöd till animalieproduktion, trots att den står för 84 procent av utsläppen från EU:s livsmedelsproduktion – en orimlig användning av skattemedel när vi behöver rusta oss för potentiella kriser.
Växtbaserad produktion är betydligt mer resurseffektiv: spannmål, baljväxter och grönsaker kräver mindre mark, vatten och energi, och enligt Rise är utsläppen från svenskt nötkött 70 gånger större än från bönor. Animalieproduktion är dessutom sårbar på grund av sitt beroende av importerat kraftfoder, medan växtbaserade råvaror är enklare att lagra och transportera. Det är också mer resurseffektivt att äta spannmål och baljväxter direkt i stället för att låta dem gå via djur.
Ska regeringen säkra Sveriges matberedskap krävs styrmedel för hållbara och krissäkra livsmedel. Ett konkret förslag är en köttskatt, där intäkterna går till lantbrukare som vill ställa om till växtbaserad matproduktion, precis som Danmark har gjort. Samtidigt bör momsen sänkas på baljväxter, frukt och grönt för att göra dem mer attraktiva.
Försvarsmakten varnade nyligen för att försämrad folkhälsa utgör ett hot mot Sveriges beredskap. Livsmedelsverket bör få genomföra sitt förslag att sänka den rekommenderade maxgränsen för köttkonsumtion till 350 gram per vecka. En kost baserad på hela vegetabilier minskar risken för fetma, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes – sjukdomar som både orsakar stort lidande, höga samhällskostnader och försvagar vår beredskap.
Om regeringen på riktigt menar allvar med att höja vår beredskap måste livsmedelsstrategin revideras. Fördelarna med växtbaserad mat är tydliga och kan inte ignoreras. Produktion av animalier är ineffektivt, dyrt och ökar inte skyddet för vare sig Halland eller resten av landet vid kris eller krig. Det är dags att satsa på en hållbar och motståndskraftig livsmedelsförsörjning i Sverige.
Linda Lindström, Jonas Norberg och Erik Liljenberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem
Flera års jobb med att kartlägga sjukhuset i Kungsbacka
”Jag provar många olika stilar och det är det jag tycker är roligt”
633 miljoner betalades ut
"Jag körde vingligt, fort och aggressivt"
Företag i Kungsbacka har tagit fram ny lösning
I somras lämnade hon skolan. Nu är 22-åriga Ninni Falk redo att spela superhjälte i sin största roll hittills. Föreställningen kommer att spelas ett antal gånger i bland annat Kungsbacka under våren.