DEBATT 2023-08-25 KL. 10:00

Debatt: Varför är kommunen förvånad?

Debatt: Varför är kommunen förvånad?

TV-klipp och nyheter

Det finns ett tv-reportage där Kungsbacka kommun uttalar sig. Jag blir fundersam hur kommunen i medierna nästan förvånat kommenterar att det var bland det värsta man varit med om.

Jag minns fortfarande december 2006. Då inträffade samma händelse, mycket regn som gjorde att Kungsbackaåns vattennivå steg och medförde att bibliotekets nedersta plan (källare) vattenfylldes och måste tömmas med pump. Vidare, vattennivån i ån vid gamla Alléskolan var så pass hög att även det röda huset vid gångbron påverkades. Vattnet steg upp över dess nedersta ytterpanel, se bilden.

Kommunen har med sin undermåliga planering och handlingskraft möjliggjort att bebyggelse drabbas. Inte för att kommunen kan stoppa regnet, men de kan styra var i kommunen man bygger och hur.

Det första man bör beakta är hur mycket vatten moder natur släpper ned. Ponera storleken på Kungsbacka torg, anta att torget är 50 m x 140 m, det blir 7 000 kvadratmeter (m^2). Låt säga att 10 mm regn faller vilket inte är särskilt mycket. Alltså 0.01 m x 7000 m^2 = 70 kubikmeter (m^3), dvs 70 tusen liter. 10 mm regn får anses normalt men 100 mm nederbörd, vilket varit fallet under de gångna dagarna blir väldigt mycket vatten.

Om man till det lägger hur byggnationen över åren genomförts: bygga nära ån (Kolla), asfaltera, bygga på grönområden, byggnation på låglänt mark (Kolla, Björkris).

Ja, varför är kommunen så förvånad? Som man bäddar får man som bekant ligga.

Nej, det sunda förnuftet lyser med sin frånvaro. Det finns och kommer alltid finnas förhållanden i vår natur som är mycket svåra att tygla. Det verkar inte samhället (tjänstemän, handläggare, politiker, byggföretag, invånare) ha förstått.

Dessutom måste varje invånare själv bedöma hur och var det är lämpligt att bygga sitt lilla hus. Stora hyreshus, kontor, affärer mm måste kommunen ta ansvar för.

Jag tycker att kommunen och dess invånare måste inse att det här kommer att ske fler gånger.

Noterbart är att år 2006 anfördes inte klimatrelaterade skäl som orsak till översvämningen.

Är således slutsatsen att den tidigare, nuvarande och framtida planeringen av den växande stadskärnan och kommunbebyggelsen över lag är bekymret?

Hans
TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.