DEBATT 2023-05-29 KL. 10:00

Debatt: Tusentals barn kan bli utan idrott

Debatt: Tusentals barn kan bli utan idrott
Debattören har en oro för barns idrottande. Foto: Pixabay.

TV-klipp och nyheter

Allt fler barnfamiljer får svårt att få ihop vardagsekonomin. Och när föräldrarnas ekonomi försämras, kommer barnen i kläm. Nu visar en ny Sifo-undersökning, beställd av Skolidrottsförbundet, att nära en av tio av alla föräldrar det senaste året aktivt har dragit ner på kostnader kopplade till barnens idrottsaktiviteter. Dessutom har lika många föräldrar övervägt att dra ner på kostnader kopplade till barnens idrottsaktiviteter på grund av hushållets ekonomi.

Ingen vet förstås exakt hur barns rörelse och idrottsutövning kommer påverkas i realiteten. Men faktum kvarstår: om det ekonomiska läget får barn att idrotta och röra på sig mindre – som Sifo-undersökningen indikerar – är det alarmerande. Därför är frågan: hur tänker politikerna i Halland agera?

Att ekonomin är satt i gungning och att föräldrar och vårdnadshavare därför får det tufft är inte något en enskild kommunpolitiker kan lastas för eller åtgärda på egen hand. Men det finns mycket att göra, inte minst när det gäller de aktiva Skol-IF (skolidrottsföreningar) som finns i Halland. De behöver få det stöd och de medel som behövs för att verka lokalt. Ett bra samarbete och en etablerad dialog behöver säkerställas med berörda kommunala förvaltningar och de kommunpolitiker som styr i respektive nämnd. Görs ingenting finns en risk att utvecklingen eskalerar den redan ojämlika barnidrotten.

Vad som behövs nu är en mobilisering från den lokala politiken, över partigränserna. Alla vet hur viktig rörelse och idrott är för barn och deras framtida hälsa. Låt nu inte det tuffa ekonomiska läget få oss att glömma det.

Jonas Leth, Generalsekreterare Skolidrottsförbundet
TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.