DEBATT 2022-09-09 KL. 10:00

Debatt: Ta tillbaka demokratiska kontrollen över välfärden

Debatt: Ta tillbaka demokratiska kontrollen över välfärden

En av Sveriges viktigaste samhällspelare är den gemensamma välfärden. Den bygger på idén att vi alla bidrar efter förmåga och tar del efter behov. Den bygger på idén om gemenskap genom ett samhällskontrakt som håller ihop samhället.

Det välfärdssamhälle vi känner till utmanas idag genom starka särintressen där vinster i välfärden går före allt annat. Vi måste ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och säkerställa att våra gemensamma resurser går till välfärden och stannar där och samtidigt skapa arbetsro så att fokus blir på utveckling av välfärden och inte massa avtalsexperiment med stora vård- och omsorgsaktörer.
Men det är viktigt att komma ihåg; utan personalen i välfärden finns ingen välfärd.

Vi vill därför satsa på fler undersköterskor och legitimerad personal som ska anställas inom vård- och omsorg samt hemsjukvården för att förbättra arbetsmiljön och värna om de äldre.

Vi vill kraftigt minska beroendet av timvikarier inom vård- och omsorgssektorn genom att erbjuda personalen heltid som norm, men självklart även deltid, om så önskas. Den nu snart avslutade sommaren har påvisat vilket ansträngt läge vi befinner oss i, eftersom vi inte kan rekrytera timvikarier i tillräcklig omfattning.

Vi vill också verka för en särskild lönesatsning för personalgrupperna inom vård- och omsorg och även höja kompetensnivån genom att satsa på personalen och fortbilda efter behov för att verksamheten ska vara av högsta kvalitet.

Vi vill stoppa vinstjakten inom vård- och omsorg genom att istället satsa på kommunala intraprenader där personalen får mer frihet att utveckla verksamheten fast inom kommunens regi utan att behöva bli jagade av ägare som kräver vinster till aktieägare. Kommunala intraprenader skulle bidra till en förstärkning och demokratisering av välfärden och ge personalen möjlighet att vara delaktiga och känna ansvar för sitt boende och hemtjänst på ett helt annat sätt.


Magdalena Sundqvist, förstanamn på S-kommunfullmäktigelista
Ermin Skoric,kommunfullmäktigekandidat
Maj-Britt Rane Andersson,kommunfullmäktigekandidat
SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter