Vi är i uppstarten av ett nytt läsår och lärare i skola och förskola känner en stor glädje att komma tillbaka till sina arbetsplatser för att möta gamla och nya barn och elever. Samtidigt gnager en oro hos många. Hur stora nedskärningar har gjorts på min skola? Hur många elevassistenter har fått gå? Hur många fler elever kommer jag få i varje klass eller i barngruppen? Hur många fler timmar förväntas jag undervisa? Finns det pengar för att köpa in läromedel till eleverna? Får elever det stöd de behöver?
I Sveriges Lärares nya rapport ”Döden för svenska skolan” uppger 94 procent av lärarna att de känner oro för vad nedskärningarna i skolor och förskolor kommer leda till. Sex av tio lärare svarar att det antingen har skett nedskärningar under 2023, eller att det kommer att ske under nästa år. Så gott som varenda lärare uppger att nedskärningarna leder till ökad stress och ökad arbetsbelastning.
Kungsbacka kommun är inte förskonad från det bistra ekonomiska läget. I dagsläget flaggas för ekonomiska underskott både på för- och grundskoleförvaltningen, samt gymnasiet. Sveriges Lärare i Kungsbacka kräver därför att:
* Förskolor och skolor kompenseras för de faktiska kostnadsökningarna. Mer pengar behövs nu!
* Skollagen efterföljs. Alla barn och elever i samtliga skolformer och i fritidshemmet ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål.
Frida Hagelin och Ronnie Ripgården, ordföranden Sveriges Lärare Kungsbacka
Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé
Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.