I valrörelsen inför valet till Europaparlamentet 9 juni ser vi olika partier som säger nja och kanske till EU.
Några vill omförhandla diverse avtal, plocka russinen ur kakan, och flera säger att får vi inte som vi vill ska vi överväga Swexit, det vill säga lämna EU. Något som vore en katastrof för svenskt näringsliv och för de svenska jobben.
EU ska inte lägga sig i, hör vi ofta, EU ska göra färre saker. Men när man frågar vad EU inte ska göra blir det rätt tyst. Är det klimatet EU inte ska bry sig om? Ska EU inte ge stöd till Ukraina? Ska vi ta bort roamingen så det kostar 5-6 kronor per minut att ringa till Sverige när vi är på semester, på jobb eller utbildning utomlands? Eller ska vi ta bort rätten att jobba och utbilda sig i alla 27 EU-länder?
Då brukar man säga att EU inte ska lägga sig i snuset. Sanningen är att EU struntar i snuset. Sverige har permanent undantag från snusförbudet sedan vi blev medlem. Det vita snuset är ännu så länge oreglerat då det är en ny produkt.
Liberalerna är tydliga. Vi tror på ökat samarbete. Endast tillsammans kan vi klara klimatutmaningen. Endast tillsammans klarar vi migrationen till Europa. Och Liberalerna vill också att vi går med i euron för att tillsammans med de länder som har euro klara Europas ekonomi. Idag sitter vi på avbytarbänken, utan inflytande, när euroländerna träffas.
Karin Karlsbro (L), Europarlamentariker och Liberalernas förstanamn i EU-valet 9 juni
Hanna Schölander (L), Kungsbacka EU-kandidat
Tommy Rydfeldt (L), kommunpolitiker Kungsbacka
Gallret nerdraget över den drabbade butiken på Kungsmässan
Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.