DEBATT 2024-07-06 KL. 14:00

Debatt: Föreningar måste locka tonåringar

Debatt: Föreningar måste locka tonåringar

TV-klipp och nyheter

Antalet barn som rör sig tillräckligt sjunker i takt med att de blir äldre. I dag får bara 13 procent av 13–17-åringarna den dagliga rekommenderade dosen på 60 minuters pulshöjande rörelse. Nu måste idrottsrörelsen i Halland hitta sätt att locka och hålla kvar länets tonåringar.

Snart inleds U21-VM där Sveriges främsta U21-bowlare tävlar om att bli världsbäst i sin åldersklass. Men alla ungdomar har inte kapaciteten eller viljan att bli bäst i världen. Även de som inte vill tävla om mästerskapsguld behöver kunna hitta sin plats i idrotten. Många gör det genom fritidsaktiviteter i föreningslivet. Men enligt Centrum för Idrottsforskning deltar barn allt mindre i organiserad barn- och ungdomsidrott.

Enligt Pep-rapporten 2024 når bara 37 procent av 4–6-åringarna rekommendationen om 60 minuter pulshöjande rörelse per dag. Redan det är långt ifrån den ideala siffran 100 procent. Bland 10–12-åringarna har siffran sjunkit till 21 procent och när barnen är över 13 år är den nere på 13 procent. Det betyder att ungefär 18 800 av Hallands cirka 21 600 13–17-åringar skulle behöva få tillgång till mer rörelse som passar dem.

Att tonårstiden är en period då skola, vänskaper och vuxenblivande slåss om uppmärksamheten vet de flesta. Men att träning kan vara en ventil som gör det lättare att hantera allt som pågår kanske inte alla tänker på.

Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning från 2021 hade fysiskt aktiva 11–15-åringar mindre besvär med nedstämdhet, irritation, nervositet och sömnproblem, än de som var mindre fysiskt aktiva. Eftersom bara en dryg tredjedel av den fysiska aktiviteten skedde på skoltid är rörelse på fritiden avgörande för barns fysiska och psykiska hälsa.

Här är tre saker som vi försöker göra för att få alla att känna sig välkomna i vår sport:

- Välkomna olika ambitioner. För många av våra U21-spelare har tävlandet varit positivt, men tidiga elitsatsningar kan också stöta bort barn och unga som bara vill få motion och ha roligt. Vi försöker vara tydliga med att bowling kan spelas på många olika nivåer.

- Låt barnen testa många sporter. När barn och unga får hålla på med olika aktiviteter får de variation i både idrottandet och kompiskretsen. Om de tröttnar på en aktivitet fortsätter de förhoppningsvis med en annan. Här kan Hallands föreningar samarbeta med schemaläggning och prova-på-dagar för att göra det enkelt att ha flera fritidsintressen.

- Erbjud en gemenskap. Inom bowlingen tror vi att känslan av tillhörighet och gemenskap är nyckeln till att fortsätta idrotta. Som förening kan det vara värt att fundera ett extra varv på hur stämningen i gruppen och stunderna runt själva tränandet kan bli roliga och trygga.

Låt oss göra vad vi kan för att erbjuda våra barn och unga föreningsidrotten som en fast punkt och källa till hälsa i en tid då livet ibland är allt annat än stadigt.

Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska BowlingförbundetTV-klipp och nyheter

Säröburgaren är tillbaka
NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Premium

Säröburgaren är tillbaka

Nypremiär för golfrestaurangen efter segdragna konflikten

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen
SPORT 2024-07-23 KL. 20:00
Premium

Daniel berättar om matcher med ärkerivalen

"Kan förstå att fansen var frustrerade"

Första starten för Beckman
FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Premium

Första starten för Beckman

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar
NYHETER 2024-07-23 KL. 11:45
Premium

Lurade på kärleken – och på alla sina pengar

Allt fler drabbas av romansbedrägerier i Kungsbacka

Tält när stjärnorna gästar slottet
NYHETER 2024-07-22 KL. 21:40
Premium

Tält när stjärnorna gästar slottet

– De tycker om att det är enkelt

Succé för vintersport på is även i juli
NYHETER 2024-07-22 KL. 16:00
Premium

Succé för vintersport på is även i juli

"Första sommaren som vi inte smälter isen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-07-24 KL. 07:00
Säröburgaren är tillbaka
Premium | FOTBOLL 2024-07-23 KL. 15:00
Första starten för Beckman

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.