Annons

De jobbar med livet som insats

Höga hastigheter, dåligt omdöme, och framför allt bristande respekt från såväl bilister som yrkeschaufförer. När Norra Halland pratar med vägarbetare vid E6 blir svaren samma gång på gång.

Familj | 02 September 2020 11:39

Frustrationen över hur både privatbilister och yrkeschaufförer brister i respekt vid vägarbeten är påtaglig. Morgan Johansson (i orange) berättar att både han själv och arbetskamrater vid olika tillfällen blivit påkörda i yrket.

FOTO: Daniel Blomqvist

–  Det är fullständigt bedrövligt, säger Peter Eldh som arbetar med skyltning. Klockan är ungefär 19.30. Kring ett bord på rastplatsen vid Sandsjöbacka sitter personal från företaget Vägjobb och lyssnar till en genomgång inför kvällens och nattens arbete. En stående punkt på dagordningen: Säkerhet.

I deras arbetsuppgift ingår att skylta och leda om trafiken till en av vägbanorna. Detta så att asfaltläggarna ska kunna jobba så säkert som möjligt på andra sidan av mitträcket. Men det innebär också ett väldigt riskfyllt moment.

– Just den timman när vi är ute och leder om trafiken är vi verkligen utsatta. De killarna som är på vägen och placerar ut skyltarna är i bästa fall 1,5 meter från bilarna. I bästa fall. Ofta kommer bilarna betydligt närmare än så, säger Peter Eldh.

Arbetsledare Pavel Holonowicz håller en genomgång innan det är dags för arbetslaget att skrida till verket.

Han kör en så kallad TMA – en lastbil med en stor skylt baktill som varnar och talar om för bilister och chaufförer att det är dags att vara uppmärksamma. Kollegan, Emil Bengtsson, som är kungsbackabo i grunden, har bland annat till uppgift att gå ut på vägen och placera ut skyltar.

– Det finns de som är uppmärksamma och till och med vill försöka hjälpa till med att bromsa trafiken. Och då ger vi såklart tummen upp. Men ofta är det bara att acceptera situationen och försöka se till att inte bli påkörd, säger Emil Bengtsson.

Emil Bengtsson ser över skyltar och rutiner tillsammans med ett gäng arbetskamrater vid Sandsjöbacka.

Det går ofta för fort. Både när det gäller privatbilister och yrkeschaufförer. Till detta finns det en annan faktor som upprör vägarbetarna.

– Folk sitter med sina mobiltelefoner. De tror att de ska hinna reagera om det händer nåt, men de har ingen koll. Jag tycker att det är för milt med 1 500 kronor i böter om du åker dit. Det är vad man får för att köra åtta kilometer för fort. Det är ingen som bryr sig om det. Nej, man borde ta körkortet från dem som sitter med telefonen, säger Peter Eldh.

Påkörda flera gånger

Morgan Johansson som leder arbetet med asfaltsläggningen kan både bekräfta och stärka den bilden.

– Vi på Peab har gjort egna observationer där vi studerat vad folk gör i sina bilar. Och det är häpnadsväckande. En del sitter och äter, andra sminkar sig, folk sitter med datorn uppe. Sånt här ser vi dagligen och det gör en riktigt förbannad. Man skulle önska att polisen var här ute oftare.

Han berättar att det finns flera i arbetslaget som någon gång i karriären blivit påkörda.

– Själv har jag blivit påkörd två gånger. Så här är det – om du kör i 90 kilometer i timman så färdas du 25 meter per sekund. Om du då pratar i mobiltelefon, eller ligger för nära, så finns det inte en chans att du hinner reagera om det händer något. Här jobbar man med livet som insats, säger Morgan Johansson.

I väntan på skarpt läge pausar bilarna några minuter vid påfarten från Lindome. Snart är det dags att ge sig ut på motorvägen.

Peter Eldh, Emil Bengtsson, och deras kamrater på Vägjobb skakar på huvudet åt hur respektlöst de blir bemötta.

– Jag läste att de tog 55 körkort i Göteborg under några dagar vid nåt vägarbete tidigare i somras. Här hade man kunnat ta 25 varje natt, säger Peter Eldh.

Hur det kommer sig att så få respekterar skyltning och de hastighetsbegränsningar som gäller kan de bara spekulera om.

– De kan nog inte föreställa sig känslan när man jobbar här ute och det susar förbi fordon 40 centimeter från axeln, säger Morgan Johansson.

 

Läs även:

Polisen: “Total avsaknad av hänsyn”

Nattarbete lyfter E6 norrut – “Strikt schema” 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Krönika: Virtuos på flera sätt

Krönikor Jag har gjort det massor av gånger förut, lyssnat på Sommar i radions P1. Men speciellt vill jag ...

Person påkörd av lastbil

Blåljus En fotgängare har blivit påkörd av en lastbil på E6, riktning söderut Olyckan inträffade strax ...

Träd över väg

Trafik I natt blåste ett träd ner på Förlandavägen. Nu är det borta igen och det gå...
Annons