Annons
 • Trafikstörning: Vägarbete på E6
 • De har levt drömmen till havs

  Våldsamma åskoväder, långa sträckor på öde hav, och bevittnande av narkotikatillslag –  men även varma välkomnanden på exotiska öar. Sedan ett drygt år är nu paret Kall tillbaka på nordliga breddgrader efter många år med otaliga äventyr.
  – Kanske skriver vi en bok, det vore roligt, säger Laila Kall.

  Nyheter | 27 December 2020 07:59

  De senaste tolv åren har paret Kall mestadels befunnit sig på världshaven. Förra hösten kom de hem, och nu blir det att gå ut från Vallda Sandö framöver.

  FOTO: Daniel Blomqvist

  Förra hösten lämnade Claes-Olof och Laila Kall medelhavet för att styra skutan hemåt. Och utan att veta det då, så var det i grevens tid.

  – Ja vi är jätteglada att vi kom hem i tid. Det är många seglare som har det besvärligt ute i världen just nu. Man får ju inte komma in i marinor, får inte angöra kusterna helt enkelt, säger Laila Kall som nu befinner sig hemma i södra Hammerö tillsammans med maken.

  Men ute i världen har de varit. Under tolv års tid spenderade paret stora delar av tiden på resande fot med sin segelbåt, en Hallberg-Rassy byggd på Orust.

  – Hon är ungefär 13,5 meter lång och fyra meter bred. Man kan säga att vi har haft det närapå lika komfortabelt som hemma, fast på mindre yta, säger Claes-Olof.

  Lite mindre utrymme, men ändå komfortabelt. Laila och Claes-Olof Kall har vad de behöver på båten Comedie. Foto: Privat

  Och kanske är viss komfort en viktig faktor för den som planerar ge sig iväg på längre sträckor. För det är inte alltid det finns så väldigt mycket att hitta på väl ute på de stora haven. På frågan om vad som är det längsta paret har seglat, blir det två svar.

  – Om du menar hur lång bort hemifrån vi har varit så är det Nya Zeeland, säger Claes-Olof.

  Han fortsätter:

  – Men om du menar den längsta etappen vi gjort, så var det när vi seglade från Galapagos till Franska Polynesien. Det var i april 2009 och resan tog 22 dygn. Den sträckan är vanligen den längsta etappen som jorden-runt-seglare gör. Det var ganska ensligt. Vi siktade totalt tre fartyg under de 22 dygnen. Då inser man att havet är stort.

  Det inträffade inga missöden?
  – Nej det var väldigt härligt, vi hade väldigt bra väder. Och som seglare är man ju noggrann och ger sig inte iväg när det är cyklonsäsong till exempel, säger Laila.

  Åska och haveri

  De har dock då och då råkat ut för saker som höjt pulsen, eller bara lett till tidsödan och besvär. Vi ett tillfälle handlade det om motorn.

  – Backslaget till motorn slutade att fungera. Motorn gick, men vi kunde varken få den att gå framåt eller bakåt. Det var ingen vind heller så vi drev i fyra dygn, ända tills vi råkade hitta en svensk seglare som kunde bogsera oss till Singapore. Det tog ytterligare fem dygn, berättar Claes-Olof.

  Laila spanar ut över vattenytan på varmare breddgrader. Foto: Privat

  Men det mest dramatiska de råkade ut för var ett naturfenomen som medförde scener man tror endast existerar på film.

  – Vi råkade ut för ett åskoväder när vi befann oss mellan Panama och Colombia. Då trodde vi inte att vi skulle klara oss, berättar Laila.

  Hon berättar vidare:

  – Det åskade så intensivt, blixtarna rullade på vattnet och tände eld på skräp, bråte och grenar från floder som drev omkring på ytan. Där och då är det inte mycket man kan göra, man är väldigt utlämnad.

  Stort narkotikatillslag

  Paret Kall har massvis med berättelser och anekdoter. De allra flesta av trevligt slag, möten med människor – såväl andra seglare som befolkning på exotiska öar – samt fina naturupplevelser. Men en av alla händelser sticker ut.

  – Vi skulle segla från Australien i sällskap med flera andra båtar som man ofta gör. Bland annat var det en spansk båt med. De var trevliga och vi tyckte att vi lärde känna varandra, berättar Laila.

  Men så efter en tid på havet dök tullen upp med en patrull och slog till mot den spanska båten.

  – Det visade sig att de hade 350 kilo kokain ombord. Och motsvarande 22 miljoner kronor i kontanter. Det är det femte största beslaget som gjorts i Australien. De fick fängelse i 35 år, fortsätter hon.

  Claes-Olof nickar och stämmer in:

  – Vi anade ingenting, de var trevliga och som vilka som helst. Hade de bett oss ta med en väska och lämna i nån hamn så hade vi antagligen gjort det, säger han och skrattar lätt.

  Tillbaka på nordliga breddgrader

  Nu har Laila och Claes-Olof Kall lämnat de stora världshaven bakom sig. Men att sluta segla är det inte tal om.

  – Vi har precis börjat återupptäcka Bohuskusten, säger Laila.

  – Och det lär nog bli lite resor i norra Europa, kanske till Skottland, upp mot Lofoten… vi får se, säger Claes-Olof.

  Men minnena är färska, och just nu sitter paret och går igenom foton från alla år till havs.

  – En sak som har varit fantastisk är hur väl bemötta vi har blivit, särskilt av invånarna på öarna i Söderhavet. De var så fina, välkomnade oss och gav oss gåvor. Och de blev väldigt glada om vi gav dem saker, som pennor och anteckningsblock eller fiskelina till exempel, säger Laila.

  Frukt -och grönsaksshopping i Vanuatu. Paret Kall kunde handla färska varor direkt från båten. Foto: Privat

  Ett antal föredrag har det redan blivit, och det finns en sak till som lockar.

  – Kanske skriver vi en bok, det vore roligt, säger Laila Kall.

   

  Läs fler nyheter och reportage på norrrahalland.se – klicka här

  Annons

  KOMMENTERA ARTIKELN

  Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

  Kommentera

  Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

  Läs Även

  Vaccination för alla kan dröja till augusti

  Vård Halvårsmålet ligger fast, men om vaccinprognosen inte ändras kommer alla hallänningarna inte ha fått sin andra ...

  Student-utspring i fyra dagar

  Skola Covid-19 gör att studentfirande blir annorlunda även i år. De nyblivna studenterna kommer få springa ut under totalt fyra ...

  Staffan checkar ut - ofrivillig pensionär

  Familj Staffan Lingstedt är en linslus. En polis som ser polisfilmer. En deckare som läser deckare. En arbetsnarkoman som tvingas ...
  Annons