Annons

De backar efter kritiken

Bandyförbundet ville införa förlängningar och straffläggningar i grundserien. Men efter kritik har de valt att omvärdera sitt beslut.

– Jag vet inte om det är genomtänkt eller om det är en tankevurpa, säger Frillesås spelande tränare Mattias Johansson.

Bandy | 03 Juli 2020 13:00

Frillesås möte med Hammarby på Sjöaremossen var den enda som slutade med ett oavgjort resultat. Till nästa säsong kan kryssen vara ett minne blott. Arkivbild.

FOTO: Bengt Karlsson

BANDY. Svenska Bandyförbundet presenterade nyligen en rad förändringar till kommande säsong. Bland annat kommer klubbans längd att förlängas med tre centimeter och det blir återigen tillåtet att göra byten i samband med hörna.

Men den mest uppmärksammade ändringen är att ingen match kommer att sluta med ett kryss.

Oavgjorda matcherna ska avgöras med förlängning, 1×10 minuter i spel åtta mot åtta, eller straffläggning. Segrande lag tar med sig ett bonuspoäng från matchen.

Ska gynna jämnheten

Tränarna i elitserien har inte varit involverade i processen och Mattias Johansson erkänner att han togs på sängen när ändringarna presenterades.

– Jag vet inte om det är genomtänkt eller om det är en tankevurpa. Man tror nog att det ska gynna jämnheten i serien. Om det är målet med att göra den här typen av poängfördelning vet jag inte, men det kanske bidrar. Samtidigt var kryssen relativt få. För vår del handlade det om en match förra säsongen. Sedan fanns det lag som var uppe på sex-sju kryss och då börjar det hända mycket om man kan få bonuspoäng, säger Frillesåstränaren.

Han fortsätter:

– Man borde kanske ha haft ett trepoängssystem. Då hade det varit logiskt att om man vinner under ordinarie tid så får man tre poäng. Men nu låter det ologiskt, men det kan kanske bidra till en jämnare serie. Och det skulle vara bra för bandyn om det blev så, säger Johansson.

Mötts av kritik

De nya regeländringarna möttes av stor kritik från flera håll. Bland annat från Mattias Johansson. Framförallt för att förbundet inte informerat lagen tidigare.

– Hade samtliga lag varit inställda på att det var en bra grej att göra så hade det varit mycket mer positiv respons utåt sett när regeländringarna går igenom, säger Johansson och fortsätter:

– Det är vi klubbar som någonstans är ansiktet utåt för bandyn. Och nu har det tyvärr blivit en tendens där man spelar ett ganska högt spel med bandyns identitet just nu. Det är stora beslut att spela inomhus kontra utomhus i SM-finalerna och sedan helt plötsligt börja ändra på poängssystemet, säger Johansson.

Backar efter kritiken

Under torsdagen kom dock beskedet från förbundet att de ska inleda en process för att utreda om regeln verkligen ska träda i kraft.

“Vid ett möte med Tävlingskommittén, Allsvenska Serieföreningen, Föreningen Svensk Elitbandy och Regel- och domarkommittén beslutades att tävlingskommittén ska ta ett omtag i denna process”, skriver förbundet på sin hemsida.

I slutet av nästa vecka förväntas de komma med ett förslag på hur de går vidare med frågan.

– Det känns ganska naturligt att det blir så. Hade det varit bättre förankrat från början så hade det inte varit några problem. Men samtidigt är det självklart att klubbarna inte styr ligan även om det är viktigt att ha de med sig, säger Johansson.

Läs fler bandynyheter här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tjuv ska ersätta Dermanord

Blåljus I slutet av augusti förra året bröt sig två personer in hos Dermanord i Frillesås. Senare hittades ...

Veckans läsarbilder: svamp och bär

Nyheter Skogens guld eller kanske blåbär och lingon. Naturen bjuder på massa gott nu. Fler läsarbilder kan du ...

Inbrott och fylla i helgen

Blåljus Tre bostadsinbrott har anmälts i helgen. Bland annat har kassaskåp och vapenskåp stulits. Flera rattfulla personer har ...
Annons