20 November 2020 10:00 | Stefan Pettersson

Antalet smittade rusar i höjden och regeringen tar nu till extrema åtgärder för att vända corona-kurvan. ”Vi lever i en prövningens tid, och det kommer att bli värre innan det blir bättre. Gör din plikt och ta ansvar för att begränsa smittan”, sa statsminister Stefan Löfven vid måndagens presskonferens.

Går inte misstolka

Ett citat som inte går att misstolka, det är allvar nu. Många med mig trodde nog att den andra vågen inte skulle bli lika allvarlig som den första. Visserligen testas fler än i våras, men utvecklingen pekar åt helt fel håll. Nu gäller det att vi hjälps åt för att kurvan ska vända. Vår familj hade sett fram emot att åka till Motala för att fira sonens födelsedag tillsammans med släkten, uppdelat i två omgångar. En trevlig kväll med kompisar som vi inte träffat sedan i somras var också inplanerad. Men nu ställer vi in. En uppoffring kanske är att ta i, men självklart väldigt tråkigt att det inte blir av. Just nu är det bara att bita ihop och skjuta saker på framtiden.

Förvånar mig

En sak som däremot förvånar mig är att landets gymnasieskolor fortfarande är öppna. Visserligen har en del skolor stängts och övergått till distansutbildning, men på de flesta orter i vårt avlånga land är skolorna öppna. Jag har full förståelse för att en stängning innebär problem för en del elever, men minskad smittspridning känns viktigare. I veckan meddelade utbildningsminister Anna Ekström att skolorna ges större möjlighet till distansundervisning. Det var väl ett typiskt svenskt lagom-besked, luddigt och oklart.

Dessutom kommer det nya varningssignaler från Kungsbackas gymnasieskolor. Senast i förra veckan skrev två Aranäselever så här i en insändare: Det är fortsatt trängsel i matköer, korridorer och trappor och ibland går det knappt att ta sig fram mellan alla människor. Alla rör besticken och det är dålig påfyllning med handsprit.

Ingen optimal miljö

Inte direkt någon optimal miljö när corona far fram i vårt samhälle. Och samtidigt skrämmande att det trots läget är så trångt i skolorna. Nu ska två årskurser studera på distans växelvis i Kungsbacka. Kommer det att göra märkbar skillnad? Förhoppningsvis, men bomma i stället igen gymnasieskolorna i kampen mot corona. Till att börja med terminen ut. De negativa effekterna får komma i andra hand och hanteras på bästa möjliga sätt.

Trevlig helg och ta hand om er.

Läs fler krönikor här