15 Januari 2021 14:00 | Stefan Pettersson

Hej. Min roll som ansvarig utgivare är lite knepig ibland, men utmanande. Vi som tidning har ett ramverk att hålla oss till, men det dyker ganska ofta upp publiceringar som ligger i en gråzon. Ska vi publicera namnet på en restaurang som misskött sig? Ska vi publicera namnet på en mördare? Ska vi publicera namnet på en politiker som köper sex eller som misstänks för att ha kört drogpåverkad? I såna sammanhang gäller det att väga in olika saker och att sedan stå för beslutet, både internt och ut mot läsarna.

Kört vingligt

I april blev en riksdagspolitiker stoppad på Inlagsleden, efter att ha kört vingligt i flera kilometer. Norra Halland fick reda på händelsen och en av våra reportrar började ta reda på mer fakta. Det visade sig att det var Socialdemokraternas riksdagsledamot Sara Heikkinen Breitholtz som varit ute på en vinglig färd. Vi avvaktade med att gå ut med hennes namn, eftersom att person i fråga lider av sjukdomen endometrios och medicinerar mot starka smärtor. Det kändes helt enkelt som att vi skulle strö salt i såren med en namnpublicering. En tid senare beslutade också Särskilda åklagarkammaren att inte gå vidare med ärendet, så vi valde att lägga nyheten åt sidan.

Dags igen

Men i december var det dags igen och den här gången körde Sara Heikkinen Breitholtz in i en buss med passagerare. Det visade sig alltså att det inte var en engångsföreteelse när hon stoppades i april, så därför kändes det självklart att publicera namnet denna gång. Och det kom sedan fram att hon varit involverad i fler kollisioner. Att en folkvald politiker visar så dåligt omdöme och utsätter medtrafikanter för fara måste berättas. Enligt mig är det inte någon förmildrande omständighet att Sara Heikkinen Breitholtz medicinerar mot smärta. Det är bara att strunta i att sätta sig bakom ratten, hur svårt kan det vara?

Karriären över?

Nu verkar det också som att Sara Heikkinen Breitholtz politiska karriär är över. Inledningsvis var partiföreträdare lite försiktiga med att döma, men i veckan gick ledande företrädare för Socialdemokraterna ut i Norra Halland och påtalade att hon bör avgå. Det var på tiden med ett sånt fördömande. Vad säger då Sara Heikkinen Breitholtz? Ja i princip ingenting. Varken till Kungsbackas lokaltidningar eller till den lokala partiledningen! Mycket märkligt, måste jag säga. Det duger inte att bara synas och höras när det är medvind. Det gäller också att stå upp och stå till svars när det blåser snålt, framför allt om du har fått ett förtroendeuppdrag av väljarna.

Trevlig helg.

Läs fler krönikor här