För att få försörjningsstöd under en begränsad period ställs krav på att man ska delta i praktik eller någon form av kompetenshöjande verksamhet. Kvinnan blev anvisad en sådan plats, men kom inte dit. Nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad, som numera håller i det ekonomiska biståndet, fattade därför beslut om att dra in biståndet, eftersom man menade att kvinnan inte själv bidragit till den snabbaste vägen till självförsörjning.

Gammalt telefonnummer

Kruxet är att arbetsmarknadssekreteraren skickat uppgifterna om tider för den kompetenshöjande verksamheten till ett gammalt telefonnummer, som inte längre användes. Enligt försvaret har kommunen tillgång både till kvinnas nya nummer samt e-postadress, och borde därför försökt nå henne på så vis, när de märkte att hon inte dök upp som planerat.När beskedet om avslag kom, kontaktade kvinnan genast sin handläggare och det gjordes en ny planering från slutet av oktober.

Oenig rätt

Kvinnan överklagade nämndens beslut till Förvaltningsrätten. Men också där blev det avslag, med hänvisning till att kvinnan uteblivit från sin kompetenshöjande verksamhet, utan vad man tycker är godtagbart skäl, och att kvinnan därför inte gjort vad som ankommer på henne, för att bidra till sin egen försörjning.
En av de tre nämndemännen i rätten ansåg att kvinnan trots allt borde ha haft rätt till bistånd, eftersom utredningen har visat att hon inte fått tiderna för den kompetenshöjande verksamheten av nämnden.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.