NYHETER 2020-06-01 KL. 07:02

BUP-psykolog bröt mot grundlagen – riskerar åtal

Först bröt psykologen mot patientlagen genom att vägra ge en sökande läkartid, med hänvisning till ett direkt lagstridigt beslut – som egentligen aldrig fattats. Sedan försökte han mörka sin lögn, genom att bryta mot Tryckfrihetsförordningen. Det hävdar vårdnadshavaren till ett barn som sökt hjälp på BUP. Nu riskerar psykologen – och ledningen för BUP i Kungsbacka – åtal för grundlagsbrott.

BUP-psykolog bröt mot grundlagen – riskerar åtal

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Det var i september 2019 som en vårdnadshavare till ett barn som tidigare behandlats vid Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen – BUP – i Kungsbacka ringde och bad om en läkartid.

BUP har högt söktryck och kunde inte erbjuda någon läkartid förrän tidigast efter det väntande årsskiftet. Vårdnadshavaren fick intrycket att det hjälpbehövande barnet sattes upp på en väntelista.

Påhittat ”ledningsbeslut”


När ett halvår förflutit utan att barnet erbjudits läkartid ringde vårdnadshavaren upp BUP igen. Då meddelade verksamheten plötsligt att barnet, som är folkbokfört i en kommun i Västra Götalands län, skulle remitteras till barnpsykiatrin i Västra Götalandsregionen.

Vårdnadshavaren motsatte sig detta och fortsatte att försöka boka läkartid på BUP i Kungsbacka. Efter flera resultatlösa påstötningar, vände sig vårdnadshavaren slutligen till BUP Kungsbackas ledningsansvarige psykolog.

Denne förklarade då, enligt vårdnadshavaren, att det aktuella barnet skulle remitteras till Västra Götalandsregionen i enlighet med ett beslut om att prioritera hallänningar som fattats av BUP:s ledningsgrupp.

Bröt mot grundlagen


Eftersom ett sådant beslut skulle strida mot patientlagen blev barnets vårdnadshavare nyfiken på hur BUPs ledning formulerat sig och begärde ut beslutet från BUP:s diarium.

En sådan begäran ska vem som helst kunna göra, utan att behöva uppge sin identitet eller tala om i vilket syfte handlingen begärs ut. Den myndighetsperson som ändå försöker ta reda på detta bryter mot Tryckfrihetsförordningen, som är en grundlag.

Det brydde man sig dock inte om på BUP i Kungsbacka. Där tog man inte bara reda på vem vårdnadshavaren varit kontakt med och vad som diskuterats. Man lämnade även över personens begäran till den ledningsansvarige psykologen, som i sin tur tog sig friheten att ta fram vårdnadshavarens personuppgifter och ringa upp.

Anmälde till JO


Enligt vårdnadshavaren förklarade psykologen sedan att beslutet som efterfrågades egentligen inte fattats av ledningsgruppen, utan vid ett möte mellan honom själv och hans chef. Och istället för att protokollföra det hade de två nöjt sig med att dokumentera beslutet i form av en minnesanteckning – en typ av dokument BUP kan vägra att lämna ut (reds.anm.).

Vårdnadshavaren kände sig inte nöjd med hur ärendet hanterats och anmälde hela historien till Justitieombudsmannen – JO. Nyligen ombads BUP:s ledning och politikerna i Hallands regionstyrelse att yttra sig i ärendet.

Lastar vårdnadshavaren


BUP i Kungsbacka förklarar svårigheterna att boka läkartid med att barnets vårdnadshavare inte angett vad som låg till grund för begäran om läkartid. Det betyder att begäran prioriterats väldigt lågt. Allt i enlighet med BUP:s kriterier för läkarbesök. Kriterier som vårdnadshavaren hävdar att BUP aldrig informerat om.

BUP erkänner vidare att den ledningsansvarige psykologen hänvisat till ett beslut som aldrig fattats. Han anklagas även för att ha formulerat sig ”oaktsamt” och därmed blivit orsak till att BUP inte tillmötesgått vårdnadshavarens begäran om att få ta del av den dokumentation som efterfrågats.

Att man skulle ha brutit mot det grundlagsstadgade efterforskningsförbudet genom att ta reda på varför vårdnadshavaren begärde ut det icke existerande ledningsbeslutet och därmed även tagit reda på personens identitet, förnekar BUP dock helt. Efterforskningarna gjordes enbart i syfte att ta reda på vilken handling som egentligen efterfrågades, hävdar verksamhetsledningen. Detta eftersom beslutet som begärdes ut ju var påhittat och därför var omöjligt att hitta i BUP:s diarium.

Riskerar åtalsanmälan


För att inget liknande ska hända igen lovar BUP redan i sitt yttrande att vidta flera utbildningsinsatser vars syfte ska vara att öka personalens medvetenhet om vilka lagar och regler som gäller för verksamheten, samt hur man efterlever dem.

Regionstyrelsen, som är ytterst ansvarig för BUP i Kungsbacka, säger sig se allvarligt på händelsen. Politikerna är dock nöjda med den åtgärdsplan BUP tagit fram. En plan de säger sig stå redo att hålla sig uppdaterade om framöver.

JO ska nu ta ställning till om åtgärderna räcker, eller om någon av de inblandade ska åtalsanmälas.

Läs också

BUP: Det har blivit en massa missförstånd

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.