Bostadspriserna är på väg ned i flera halländska kommuner. Men i Kungsbacka fortsätter de uppåt

FOTO: Pixabay

Både villor och bostadsrätter har ökat mest under årets senare del. Det senaste kvartalet med 2,8 respektive 9,6 procent. På årsbasis är uppgången dock mer blygsam. 2,1 procent för bostadsrätter och 1,9 procent för villor. Så även i Kungsbacka märks det att husspekulanterna börjar se framtiden an med viss försiktighet. Det visar färska siffror från Mäklarstatistik.

Dyrast i länet

Med ett medelpris per kvadratmeter på 39 885 kronor för bostadsrätter och 37 962 kronor för villor är dock Kungsbacka den kommun i länet där man får ut mest när man säljer sin bostad. Här får man betala drygt 30 000 kronor mer per kvadrat, än i Hylte kommun, som har de lägsta bostadspriserna med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på blygsamma 7 420 kronor.

Bostadspriser 2019-12-09, Hallands län
Tabell: Länsförsäkringar Fastighetsbyrå

I länet som helhet har priserna på bostadsrätter sjunkit med 1,8 procent det senaste åren, medan priset på villor ökat med 2,9 procent. Det är klart under riksgenomsnittet där bostadsrätterna blivit 3,8 procent dyrare och villapriserna stigit med 4,3 procent under den senaste tolvmånadersperioden.

Bostadspriser 2019-12-09, Alla län
Tabell: Länsförsäkringar Fastighetsbyrå

Tillfälligt prisfall

Enligt Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, har både utbud och efterfrågan på bostäder varit stabil det senaste året. Just nu ger husköparnas oro för Riksbankens väntade höjning av reporäntan dock ett tillfälligt prisfall. Hur länge det dröjer innan bostadspriserna stabiliseras igen beror till stor del på hur räntorna och konjunkturen utvecklar sig framöver, menar Svanberg.

Oro för framtiden

Det stora orosmolnet på bostadsmarknadens framtidshimmel är dock inte mer eller mindre tillfälliga prisfall. Det som bekymrar Svanberg mest är istället att det rådande läget på bostadsmarknaden kan leda till minskad rörlighet.

– Höga bostadspriser, stigande räntor och tuffa kreditvillkor påverkar främst de med minst marginaler, unga och ensamhushåll. Därför är det av största vikt att få till politiska överenskommelser för ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Här bör ändrade amorteringsregler och kraftigt sänkt flyttskatt vara i fokus, säger Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.