18 Oktober 2020 18:00 | Richard Forsberg

– Jag skulle nog behöva en klippning förresten…

–  Nej, du är jättefin som du är. Det är klart, det ska vara lite här bak, då. Lite finslipning går ju alltid att göra. Men… … det kan vi ju alltid göra i morgon bitti. 
– Gärna för mig
[Dom kysser varandra]

Året är 1996. Frejas egna frisör Micki har precis hånglat upp sin dejt. SVT tvingas öppna en kristelefon för svenskar som fått för mycket homosex för en torsdagskväll.
Aftonbladets rubriksättare dundrar ut ”Bögkyssen” och folk tycks gå bananas. Mitt i allt kaos, så är det en ung kille (antagligen flera) som plötsligt känner sig sedd och accepterad när helt plötsligt statstelevisionen lägger en välsignande hand över hans sexuella läggning. Nästan 25 år senare delar han SVT:s klipp med ”Bögkyssen” och berättar sin story.

En kram från en förebild

Hans berättelse leder in mig i en tankebana som jag touchat vid rätt ofta under åren. Det är ju nånting med förebilder va? Vi behöver ju dem. Mer än vi kanske vill erkänna.

Mitt favoritklipp på nätet just nu är en ”hemmavideo” från en Disneypark i USA. Det hela utspelar sig under en Star Wars-parad och huvudpersonen är en utklädd liten flicka. Hon är en minikopia av Rey Skywalker, den kvinnliga protagonisten i den senaste och avslutande Star Wars-trilogin. Hon står där, precis i en krök där paraden svänger. Påhejad av sin familj använder hon Kraften och får alla skurkarna att stanna upp. Darth Vader, Darth Maul, Kylo Ren, alla ser dom den lilla flickan och spelar med i teatern.

Stormtroopers och prisjägare höjer sina vapen i salut innan de ger efter för kraften och viker åt sidan. Så står hon sen öga mot öga med sin idol, Rey Skywalker. En kram från en förebild, en spegelbild, som det går att identifiera sig med och som visat och inspirerat till att det går att stå upp mot det onda.

Låt regnsbågsflaggan vaja från stadshuset

Jag personligen tror att det är viktigt med många olika förebilder. Alla behöver och kan inte vara en karbonkopia av en själv. Jag själv lutar mig mot allt från Galenskapare i Lorensberg till Amelie från Montmartre och vidare till Kaepernick, Obama och Catalan. Människor och karaktärer där jag finner en liten del av mig själv eller ett mål att sträva mot.

Vi behöver skapa nya förebilder så att fler människor får kraft och mod att ta nästa steg, vad det än månde vara.  Detta kan vi bara göra från grunden. Genom att skapa möjlighet för andra uttryck, andra kroppar och andra tankar att ta plats på scenen, på våra arbetsplatser och i våra offentliga rum.

Vi kan underlätta detta genom enkla handlingar, som att låta regnbågsflaggan vaja från stadshusen eller hålla koll på talarlistan i debatten. Jag blir till exempel lokalpatriotiskt glad att Kungsbacka Teater snart håller urpremiären för danskompaniets SPINNs nästa produktion Hannah Felicia. SPINN är ett danskompani som på allvar utmanar dansens stereotyper på ett både vackert och intressant sätt.

Be who you needed when you were younger

Så vare sig det handlar om att i ett nervöst nittiotal sända en bögkyss på bästa sändningstid eller sätta en ljussabel i händerna på en tjej. Om du har kraften, använd den.

Och för guds skull: Pint Sized STAR WARS Fan Dressed as Rey Uses the Force on Star Wars Parade at Disney World

 

Fler krönikor och åsiktsmaterial här.