BLÅLJUS 2021-04-01 KL. 06:00

Här bor Kungsbackas kabelbrännare

Skärsjöområdet är ett vackert och stilla naturområde. Eller borde vara. I stället har det bitvis blivit en dumpningsplats för skrotbilar, och dessutom bostad och arbetsplats för en av Kungsbackas kabelbrännare.

Här bor Kungsbackas kabelbrännare
I gläntan bor kabelbrännaren i en gammal husvagn.

TV-klipp och nyheterFör fem år sedan skrev Norra Halland om alla skrotbilar som stod övergivna längs Skärsjövägen söder om Lygnern. Vi berättade också om missbrukaren som bodde i en bil på en liten avtagsväg där han arbetade med att ta fram metall genom att elda stulen kopparkabel.

Artikeln ledde till att kommunen plockade bort vraken och rensade upp. Men nerskräpningen har fortsatt, berättar Claes Andersson, som har båt i sjön och ofta vandrar i området.

– Den här bilen har stått här sen i höstas, och blivit allt mer sönderslagen, visar han nere på parkeringen.

Avställd


Den grå Passaten är enligt bilregistret avställd sedan något år och ägs av en 22-åring från Härryda. Enligt bilregistret äger han ingen bil.

Vid infarten till ett av vindkraftverken står en Jeep som också sett sina bättre dagar. Även den är avställd och ägs av en 30-årig man från Borås. Han verkar inte vara en klassisk bilmålvakt, enbart en bil till står registrerad på honom.Om bilarna stulits och dumpats där är svårt att säga – ingen av männen har något registrerat telefonnummer.

Men Claes Andersson är egentligen ännu mer upprörd över hur människor verkar betrakta naturområdet som en soptipp. Längs vägarna ligger trädgårdsavfall, bildäck, metallskrot, plastskräp…

– Här stod en husvagn full med sopor, men den eldade någon upp så att det bara är resterna kvar på marken. Och där nere ligger delar av en släpvagn.

Gummidäck


Det som får Claes och han fru att dra sig för att promenera överallt är dock kabelbrännaren.

Vid infarten till den lilla skogsvägen där han håller hus ligger högar med bildäck, som en slags entré eller varning. Vägen är sen kantad med kabelrester och längst inne i en glänta står en gammal husvagn.

Runt vagnen ligger kabel och skrot, och stora svarta askhögar vittnar om att det bränts mängder av plast och gummi för att komma åt den åtråvärda kopparen. Kopparen säljs sedan till skrothandlare som inte är så nogräknade.

Kopparen ger inte stora summor till mannen, men däremot kan skadorna när kabel stjäls från byggen och järnvägsområden bli skyhöga.

För bara några veckor sedan upptäckte personalen på Barnamossen hur mannen smög omkring. De larmade polisen, som kunde gripa den 55-årige mannen i terrängen intill med 20 kilo skrot.

– Vi höll förhör och sen släpptes han igen. Han har gripits så ofta genom åren att vi kan personnumret, berättade då stationsbefäl Staffan Lingstedt.

Mannen hade tagit sig dit med bil, trots att han saknar körkort, bilen är avställd och noterad för en lång rad felparkeringar.

– Vi kunde inte ta bilen, det krävs en del särskilda villkor för det, men vi omhändertog bilnycklarna i 24 timmar för att förhindra fortsatt färd.

Tillbaka till skogsvägen och gläntan. Vi pratar högt för att inte överraska mannen, men det märks inga tecken på liv. Men att det bor någon där är klart, det hänger en jacka om ombyteskläder på en krok längst bak, och husvagnen är isolerad för att klara kylan.

– Förra brukade vi gå den här vägen för att komma till sjön, men det kan vi inte göra längre, säger Claes Andersson.

Sorgligt


Han tycker att det är sorgligt att det kan fortgå år efter år, och att inte polis eller markägaren kan få stopp på det eller i alla fall röja undan.

Samtidigt inser han att det inte är lätt. Den gigantiska sten som markägaren lagt på skogsvägen har kabelbrännaren på något sätt lyckats flytta ner i diket.

– Jag förstår inte hur det gått till, han måste ju haft en maskin till det och vem skulle hjälpt honom med det? säger Claes Andersson och skakar på huvudet.

Läs också: Skrotbilar svårlöst problem 

TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Lundgren om nya fyraårskontraktet
FOTBOLL 2023-10-02 KL. 14:01
Premium

Lundgren om nya fyraårskontraktet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.