Bevattningsförbudet har gett effekt
I torsdags införde kommunen bevattningsförbud. Efter mindre än en vecka med förbud ser man redan en god effekt.
– Efter en mycket hög förbrukning ser vi nu effekt av bevattningsförbudet. Invånarna har varit duktiga och det ger resultat. Nu håller vi i ett tag till och fortsätter vara rädda om vårt dricksvatten, säger Åsa Vester, enhetschef Dricksvatten på Teknik.
Diagrammet från Kungsbacka kommun visar att förbrukningen av det kommunala dricksvattnet minskat drastiskt efter förbudet. När det infördes den 18 juni i år, var vattenproduktionen på Fjärås Bräcka den högsta på tre år.
Den lila linjen visar dagsaktuell förbrukning av dricksvatten i Kungsbacka.
Ska säkra tillgången
Beslutet är för att säkra tillgången på dricksvatten samt möjlighet för räddningstjänsten att släcka en större brand. Innan förbudet infördes uppmanade kommunen invånarna att vara sparsamma med vattnet, men det gav tyvärr inte önskat resultat.
Kommunen uppmanar alla att avstå från användning av kommunalt dricksvatten, till sådant som inte är nödvändigt för mat, hälsa och hygien.
– Det råder ingen omedelbar risk för att dricksvattnet ska ta slut. Men om det skulle inträffa en större läcka eller en brand måste vi ha marginaler kvar för att hålla trycket uppe i ledningsnätet. Därför inför vi bevattningsförbud som en säkerhetsåtgärd. Vattentillgången i sjön Lygnern är fortfarande god, men grundvattennivån under bräckan riskerar att sjunka om förbrukningen fortsätter att vara hög, sa Åsa Vester, enhetschef Dricksvatten på Teknik, förra veckan.
Tidigare i NH:
Bevattningsförbud införs idag
Invånarna uppmanas spara vatten