Bevattningsförbud införs idag
Från och med klockan 12 idag råder det bevattningsförbud i Kungsbacka. Det innebär att det är förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att bland annat vattna gräsmattor.
Idag, torsdag 18 juni införs bevattningsförbud klockan 12.00
Beslutet är för att säkra tillgången på dricksvatten samt möjlighet för räddningstjänsten att släcka en större brand, skriver Kungsbacka kommun i ett pressmeddelande.
Bevattningsförbudet börjar gälla klockan 12 idag. Det är då förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till följande:
- Bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare.
- Bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
- Att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
- Att tvätta fasader, fordon med mera.
Varmt och torrt väder gör att vattenverket i Fjärås bräcka ligger nära gränsen till sin maxkapacitet för att producera vatten.
Tidigare i veckan uppmanade kommunen invånarna att vara sparsamma med vattnet.
– Tyvärr har vi inte sett någon avgörande nedgång i förbrukningen de senaste dagarna, och eftersom väderprognosen innehåller mestadels varmt väder utan mycket nederbörd så har vi beslutat om bevattningsförbud från och med idag 18 juni. Vi måste få ner den här förbrukningen och vi måste hjälpas åt att göra detta. Det lilla regnet som kommer hjälper inte till, säger Karl Lundgren, förvaltningschef Teknik.
Grundvattennivån riskerar att sjunka
Kommunen uppmanar alla att avstå från användning av kommunalt dricksvatten, till sådant som inte är nödvändigt för mat, hälsa och hygien.
– Det råder ingen omedelbar risk för att dricksvattnet ska ta slut. Men om det skulle inträffa en större läcka eller en brand måste vi ha marginaler kvar för att hålla trycket uppe i ledningsnätet. Därför inför vi bevattningsförbud som en säkerhetsåtgärd. Vattentillgången i sjön Lygnern är fortfarande god, men grundvattennivån under bräckan riskerar att sjunka om förbrukningen fortsätter att vara hög, säger Åsa Vester, enhetschef Dricksvatten på Teknik.
Gäller även abonnenter
Bevattningsförbudet gäller även de som får sitt kommunala dricksvatten via någon av kommunens vattenföreningar.
Om en abonnent bryter mot bevattningsförbudet kan kommunen stänga av vattnet eller sätta in en så kallad strypbricka, med stöd av lagen om allmänna vattentjänster.
Dispens ges endast i undantagsfall.
Kommunen vattnar med ån
När kommunen vattnar i rondeller och planteringar så sker det med vatten från Kungsbackaån.
Har du egen brunn och får problem med vattenförsörjningen kan du hämta vatten vid kommunens tryckstegringsstationer.
Tidigare i NH:
Invånarna uppmanas spara vatten