Beväpnad med tårgasspray och kniv stal den 33-åriga kvinnan varor i Kungsmässan, där hon även förvarade ett lager med knark i en förvaringsbox. Nu har hon dömts till skyddstillsyn.

FOTO: Arkivbild/Josefine Julén

Det var den andra december 2018 som personal och ordningsvakter i en klädbutik i Kungsmässan fattade misstanke mot en kund. Den 33-åriga kvinnan uppträdde egendomligt och verkade dessutom vilja gömma sig för personalen.

Stöldgods, kniv, tårgas och knark

Butikens ordningsvakter grep in. Vid en kontroll av kvinnans medhavda påse hittade man stulna varor – kläder, smycken, skor, håraccessoarer och smink – värda drygt 1 600 kronor.

Polis kallades till platsen. Vid en visitation hittades en kniv och en tårgasspray. Den omhändertagna kvinnan bar även omkring på en nyckel av samma typ som används för att låsa Kungsmässans förvaringsboxar.

När kvinna ombads att öppna boxen avslöjades en gömma bestående av en ansenlig mängd narkotiska preparat. I skåpet låg närmare 240 narkotikaklassade tabletter.

Var påverkad av knark

Medan poliserna undersökte kvinnans tillhörigheter närmare blev det allt tydligare att 33-åringen mådde dåligt. Eftersom poliserna tyckte att hon verkade drogpåverkad togs hon med till polisstationen för provtagning.

Drogtestet visade att 33-åringen tagit kokain och amfetamin. Eftersom kvinnan mådde dåligt omhändertogs hon enligt lagen om vård av berusade personer – LOB.

Döms till skyddstillsyn

Händelsen ledde till åtal och rättegång. Nu har den 33-åriga kvinnan, som är hemmahörande i Göteborg, dömts för narkotikabrott, ringa narkotikabrott, stöld, ringa vapenbrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Straffet blir skyddstillsyn med föreskrift om att underkasta sig den vård som bedöms lämplig.

Missbruk och psykisk ohälsa

Egentligen skulle 33-åringen fått två månaders fängelse. Men kvinnan plågas såväl av missbruk, som av psykisk ohälsa och har därför behov av övervakning. Av den anledningen blev straffet mildare.

Den dömda ska även ersätta staten med drygt 3 700 kronor, som ersättning för kostnader för provtagning och allmän försvarare samt avgift till Brottsofferfonden.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.