Annons

Beslut om nytt biljettsystem skjuts upp

Beslut om Västtrafiks nya zonindelning i kollektivtrafiken dröjer. Det meddelades efter tisdagens regionfullmäktigemöte, då förslaget på Socialdemokraternas begäran återremitterades.
Nyheter | 10 Oktober 2018 11:16

Beslut om Västtrafiks nya zonindelning i kollektivtrafiken dröjer. Det meddelades efter tisdagens regionfullmäktigemöte, då förslaget på Socialdemokraternas begäran återremitterades.

 

Det blev inget beslut om nytt biljettsystem för Västtrafik. Under regionfullmäktigemötet begärde Socialdemokraterna att ärendet skulle återremitteras, något som Vänsterpartiet ställde sig bakom. Debatten blev intensiv.

– Det var det märkligaste mötet jag varit med om, säger Ulrika Frick (MP) som sitter i regionens kollektivtrafiknämnd.

 

Västtrafiks förslag innebär att zonindelningen i biljettsystemet drastiskt minskas från 70 till tre. Om detta rapporterade Norra Halland efter att regionstyrelsen i september godkänt förslaget. Den styrande grönblå koalition menade att förslaget skulle förenkla resandet för resenärer, och på en del ställen även minska biljettpriset.

 

Enligt Göteborgs-Posten sade Lena Malm (S), ledamot i regionfullmäktige samt andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden, under mötet att det nya systemet skulle skapa orättvisor mellan resenärerna, och att det slår hårdast mot de två största städerna i regionen. I kranskommunerna skulle periodkorten bli billigare med det nya zonsystemet, men för göteborgare kan resandet inom den egna kommunen bli dyrare.

 

– Samtliga frågeställningar från S finns redan med i förslaget. När jag läste yrkandet blev jag förvånad, för det är sådant vi processat så många gånger, säger Ulrika Frick och menar att S under debatten ändå ställde sig bakom principen.

– Det är märkligt. Jag tror att något annat ligger bakom, att de vill ställa till det. En besvikelse kanske över att de inte kommer utgöra den politiska ledningen, säger hon.

 

S har rätt enligt kommunallagen att göra en minoritetsåterremiss. Nu kommer ärendet att gå tillbaka till regionstyrelsen och sedan skickas ut på remiss till kommunalförbunden, för nya yttranden. Fortsättning följer.

 

FOTNOT. Norra Halland har sökt Lena Malm för en kommentar.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fem busskurer vandaliserade

Blåljus Någon/några med tydliga tecken på hjärnbrist ägnade en del av helgen till att öka kostnaderna fö...

Nu ska biljetterna kontrolleras igen

Nyheter Skyddsstoppet för Västtrafiks tågvärdar blev kortvarigt. Nu ska biljetterna kontrolleras igen, men formerna diskuteras det kring. ...

Nu går det att lösa in Västtrafikkort

Trafik Västtrafik har fatta beslut om att återlösa köpta periodbiljetter. Det som en följd av coronaepidemin. Må...
Annons