Annons

Ber om hjälp att kartlägga ekoxen i Kungsbacka

Med sina stora betar och förmåga att växa sig upp till nio centimeter lång är ekoxen Europas största skalbagge. Men arten är hotad. Nu behöver länsstyrelsen din hjälp att kartlägga dess utbredning.

Nyheter | 30 Maj 2020 17:55

Länsstyrelsen i Halland ber allmänheten om hjälp att kartlägga ekoxens utbredning

FOTO: Monika Sunhede

FAKTA OM EKOXEN

Ekoxen är Europas största skalbagge.

Hanen kan bli upp till nio centimeter lång inklusive sina betar, medan honan oftast är mindre, cirka fyra centimeter lång.

Ekoxens larv lever av döda stubbar och rötter av ek (men även bok, björk och hassel) under jord på varma och soliga platser.

Utveckling från larv till färdig skalbagge tar fyra till fem år.

Som fullbildad skalbagge lever den ungefär två månader, om den inte innan dess blivit mat till någon skata, grävling eller mås.

Ekoxen kan oftast ses flyga i skymningen eller krypa vid savflöden på olika lövträd från slutet av maj.

Källa: lansstyrelsen.se

Kungsbacka verkar nämligen vara det enda ställe i Halland där den alltmer sällsynta jätteskalbaggen har länsrepresentation. Så såg det i vart fall ut efter den senaste inventeringen av svenska ekoxar som gjordes 2013.

Då rapporterades 2 527 observationer av ekoxar in till 17 av landets länsstyrelser. De flesta fynden gjordes i Sveriges sydöstra delar. Men några få hittades även i Kungsbacka kommun.

Främst är det de stora granskogarnas utbredning och det minskande antalet jordbruk som håller betande djur, som hotar ekoxens överlevnad. Den stora skalbaggen kan inte överleva i igenväxta hagmarker och alltför täta och mörka skogar.

Den fridlysta ekoxen är idag så sällsynt att det är obligatoriskt för EU:s medlemsstater att rapportera dess status vart sjätte år.

”Värdefull information”

Här i Sverige är den mycket sällsynt, förutom i vissa delar av Blekinge, Kalmar och Östergötlands län.

Årets inventering koordineras av Länsstyrelsen Östergötland. Deltar gör 15 av landets 21 län.

– Vi hoppas att allmänheten vill vara med och bidra på samma engagerade sätt även den här gången. 2013 visade det sig att ekoxens utbrednings- och kärnområden hade krympt och koncentrerats ytterligare mot kusterna. Det är mycket värdefull information för oss på så vis att vi vet var vi ska göra insatser för att gynna populationerna, säger Nicklas Jansson, biolog på Länsstyrelsen Östergötland.

Så rapporterar du in din ekoxe-observation

  • Fyll i ett observationsformulär på ekoxeuppropet.se (hos Länsstyrelsen Östergötland)
  • E-posta din rapport till: ekoxeuppropet@lansstyrelsen.se
  • Ring eller SMS:a in din observation på: 010-223 55 80 och 073-086 43 28 (Telefontider: vardagar klockan 09.00-11.30 och 13.00-15.00).

Viktigt vid rapporteringen

  • Foto av ekoxen
  • Plats (fastighet, adress eller koordinat) och tidpunkt vid vilken du sett ekoxen
  • Kön, antal och storlek
  • Omständighet, ekoxens tillstånd, till exempel flygande, parande, död
  • Ditt eget namn, adress, e-post och telefonnummer
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Varnar för smuggelhundar

Nyheter Nu, då många jobbar hemifrån, är det många som också passar på att skaffa hundvalp. Efterfrågan ...

"Kommunikationen brister i alla led"

Vård Lisa Barkman, 26, före detta kungsbackabo och blivande civilekonom som varit med om att skriva en kandidatuppsats om Kungsbackas hemtjä...

Lekfull lyckodag för barn i Badhusparken

Nyheter Lek, stoj och skratt. Basket, hoppborg och balansgång. Under lördagen förvandlades Badhusparken till en drömplats fö...
Annons