Annons

Benjamin vill rädda de gamla husen

– Bevara en del av de gamla husen, bygg inte bara nytt!
Det säger Benjamin Börjeson som vill få fler att upptäcka värdet i äldre byggnader – de är både miljövänliga och viktiga för kulturmiljön anser han.

Jobb & Pengar | 22 Januari 2021 18:01

”Vi blir historielösa om vi river de gamla miljöerna, visst Äskhult och Tjolöholm är jättefina men vi kan inte bara ha dem”, säger Benjamin Börjeson, här framför Hallbogården innan den nyligen revs.

FOTO: privat

– Tänk om jag hade fått plocka ner timmerstockarna, ta med mig dörrar, pärlspont och golv. Jag hade kunnat bygga upp huset på gården där jag bor i Alslöv, och gjort det bästa av situationen. Det hade passat så bra.

Första gången vid pratas vid är snickaren och timmermannen Benjamin Börjeson upprörd. Han har just frågat JM, som ska bygga bostäder på Tölö ängar, om det var möjligt att plocka ner det gamla bostadshuset där, och fått ett nej. Det var redan klart med vem som skulle riva.

– Jag hade varit inne i huset och tittat, och timmerstommen var frisk, det var prima virke, säger han.

Kommer i håg Hallbogården

Benjamin Börjeson är uppvuxen på en släktgård i Alslöv inte långt från Tölö ängar där det nu växer fram en ny stadsdel och kommer mycket väl ihåg både Hallbogården som nu rivits och Erik Andersson som var den sista som bodde där. Sedan Erik försvann därifrån har huset stått öde och börjat förfalla.

– Tänk om man istället hade bevarat gården som ett inslag i den nya bebyggelsen som växer fram, det hade blivit en naturlig kulturmiljö och en påminnelse om Kungsbackas historia. Nu är det nästan som på 70-talet tycker jag, då det revs i Haga och andra ställen för att ge plats för nytt. Men nu är det gårdarna och jordbruksmarken som rivs. Man borde ha lärt sig.

Benjamin har gått bygghantverksprogrammet vid Göteborgs universitet. De senaste åren har han bott i Mariestad, dit utbildningen är förlagd, men även på Gotland. Nu har han flyttat tillbaka till Kungsbacka kommun och gården i Alslöv där han växte upp och bor där med sambo och dotter.

Kulturmiljöer lyfts inte fram

– Jag tycker många andra kommuner är bättre än Kungsbacka på att ta vara på de kulturmiljöer som finns. Här byggs det på många ställen men man ser nästan aldrig att man lyfter fram de ursprungliga miljöerna, det fattas en form av identifikation. Kommunen kunde hanterat det lite snyggare. Jag har inget emot att det byggs nytt, men jag tycker man ska kunna bli påmind om bygdens minne.

Han tycker det är synd att inte JM var mer flexibla och kunde tänka sig att han fick ta hand om huset, att det blev för krångligt.

Och det finns många fler gårdar inom andra områden där det byggs nytt som man också kunde ha tagit vara på tycker han.

– Nu får de stå och förfalla, blir så småningom ett tillhåll för ungdomar och då rivs de för att ingen ska komma till skada.

Benjamin Börjeson vurmar för trä som material, och är helt övertygad om att ska man bygga miljömässigt klokt ska man bygga av trä, och man ska underhålla de gamla trähusen och renovera varsamt.

– Det absolut mest miljövänliga hus som finns är det som redan är byggt, säger han.

– Men det förutsätter förstås en smart och varsam renovering. Det finns inget som slår trä, och tänk på att de äldsta trähusen i dag i Sverige är från början av 1200-talet. Det finns alltså bevarande trähus som är 800 år gamla, en kyrkhärbre i Älvdalen bland annat.

Läs också JM:s svar

“Huset var bortom all räddning”

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Hårdare lokala regler mot smittspridning i Halland

Vård I flera veckor var smittspridningen hög men stabil, nu varnar Region Halland för den oroande ökningen. Därfö...

Yrkeshögskolan läggs ner

Skola Kommunens yrkeshögskola läggs ner. Trots marknadsföring har det varit för få sökande och skolan har ...

McDonalds: ”Måste respektera restriktionerna”

Nyheter Om förslaget att serveringsställen måste stänga klockan 20.30 träder i kraft, så kommer hamburgerkedjan att respektera ...
Annons