21 Juli 2021 16:00 | Christina Forlin
Skugga. Det är det man har längtat efter de senaste dagarna. Bästa skuggan av alla är den under en björk, lönn eller ask.
En svag vind som får löven att sakta prassla är extra bonus, bara ljudet gör att man känner svalkan komma.
Har man turen att kunna sitta under lind som blommar hör man dessutom alla bin och humlor som jobbar på däruppe i trädkronan. Man ser dem sällan, kanske lika bra det, men surrandet är på något vis väldigt rofyllt.
STORA GAMLA TRÄD är lätt att fästa sig vid. Lite för lätt tror jag för egen del, för ibland måste man ta ner dem om de står för nära husen och blivit till åren.
Som när en halvmurken björk knäcktes på mitten i en sommarstorm och landade en meter från bilen. Den hade vi behövt ta ner tidigare…
Men tar man bort dem blir det ett stort tomrum. Det har vi fått erfara genom åren, bland annat när den stora granen försvann för att ge plats för sommarsol på en balkong. Det blev väldigt tomt.
BÖRJAR MAN FUNDERA, när man sitter där i skuggan under trädet, på hur verkligheten såg ut när det bara var en tvärhand högt är det lätt att drömma sig iväg.
Stora gamla träd har en historia att bära på. Även de som inte är lika berömda som en av Sveriges äldsta tallar, den som är minst 770 år i Hornslandet nära Hudiksvall. Den lär vara nio meter hög och ha överlevt tre skogsbränder.
För att inte tala om världens äldsta träd som är 9 550 år och finns i Fulufjällets nationalpark i nordvästra Dalarna. Granen är visserligen en klon och den största stammen som sticker upp idag är några hundra år gammal. Men ändå.
Trädet, som kallas Old Tjikko, har lyckats att överleva så länge eftersom granar kan föröka sig genom att slå nya rötter från grenarna.
Den upptäcktes när forskare undersökte trädgränsen på fjället, och har under varmare perioder stått mer upprätt som ett träd. När det varit kallare har den levt som en buske som kan klara vintern skyddad under snön.
Fascinerande. Vilken överlevnadsstrategi.
ATT GAMLA TRÄD dessutom med sin grova bark och stora håligheter är boplatser för många speciella arter gör dem extra viktiga.
Så var rädd om dem.