Jeanette Lindström och Emelie Rohdén från A non smoking generation var och föreläste på Elof Lindälvs gymnasium. Foto: Caroline Holmgren
Över 500 000 barn i världen arbetar på tobaksplantage under slavliknande förhållanden. När A non smoking generation besökte Elof Lindälvs gymnasium, var det inte med hälsorisker i fokus utan barns rättigheter.
Det smällde i aulans röda stolar där elever satt och skruvade på sig. Det fnissades, viskades och väsnades i bänkraderna. Kanske för att de kände sig utpekade, kanske för att informationen som gavs berörde. Kanske av rastlöshet.
– Jag tror ändå att de tar åt sig för stunden. Att det påverkar lite och gör skillnad i längden, säger andraårseleven Kornelia Jönsson.
Hon var en av alla elever på Elof Lindälvs gymnasium som deltog i A non smoking generations föreläsning ”Tobaksbarn – 50 kronor och barnarbete på köpet”.
"Det gör skillnad i längden"
Men perspektivet har flyttats, från att fokusera på alla hälsorisker som tobaksbruk medför, valde föreläsarna istället att prata om tobaksindustrin.
– Hur många här har hört att rökning dödar? frågade föreläsaren Jeanette Lindström och nästan alla elever räckte upp handen.
– Ni kan ju detta. Vi vill inte jaga eller peka ut någon. Vi vill istället att ni ska stå upp för barns rättigheter, fortsätter hon.
Läs hela artikeln i fredagens tidning.
Se filmen från annorlunda händelsen
Men slottet påverkas inte av förändringen
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.