Jeanette Lindström och Emelie Rohdén från A non smoking generation var och föreläste på Elof Lindälvs gymnasium. Foto: Caroline Holmgren
Över 500 000 barn i världen arbetar på tobaksplantage under slavliknande förhållanden. När A non smoking generation besökte Elof Lindälvs gymnasium, var det inte med hälsorisker i fokus utan barns rättigheter.
Det smällde i aulans röda stolar där elever satt och skruvade på sig. Det fnissades, viskades och väsnades i bänkraderna. Kanske för att de kände sig utpekade, kanske för att informationen som gavs berörde. Kanske av rastlöshet.
– Jag tror ändå att de tar åt sig för stunden. Att det påverkar lite och gör skillnad i längden, säger andraårseleven Kornelia Jönsson.
Hon var en av alla elever på Elof Lindälvs gymnasium som deltog i A non smoking generations föreläsning ”Tobaksbarn – 50 kronor och barnarbete på köpet”.
"Det gör skillnad i längden"
Men perspektivet har flyttats, från att fokusera på alla hälsorisker som tobaksbruk medför, valde föreläsarna istället att prata om tobaksindustrin.
– Hur många här har hört att rökning dödar? frågade föreläsaren Jeanette Lindström och nästan alla elever räckte upp handen.
– Ni kan ju detta. Vi vill inte jaga eller peka ut någon. Vi vill istället att ni ska stå upp för barns rättigheter, fortsätter hon.
Läs hela artikeln i fredagens tidning.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.