Bakslag för Lerkilstomter

I januari var det visning av sju attraktiva tomter i Lerkil. Men grannarna som överklagat marklovet fick rätt. Nu måste säljaren A-hus tänka om.

Bostad | 11 Mars 2020 07:00

NH den 8 januari

FOTO:

”Fantastisk natur och härliga badställen runt knuten. Här har du möjligheten att förverkliga din dröm om att bygga ett eget hus vid havet.”

Så beskriver A-hus tomterna på Vallstigen i Lerkil. Där är tanken att bygga sju villor med utsikt över havet. Marken är privatägd, och säljs via ett samarbetsavtal med A-hus.  Eftersom detaljplanen dröjde, sökte A-hus marklov för att kunna påbörja tomtarbetet.

Överklagade

Men grannarna överklagade, och menade att naturen förstördes när man skalade bort klippor och skapade tomtmark med höga slänter.

Länsstyrelsen höll med, och nyligen kom beskedet att markloven upphävs. Nu byter A-Hus taktik eftersom detaljplanen hunnit vinna laga kraft.

– Vi kommer ansöka om bygglov för respektive hus, där vi kommer beakta gällande planbestämmelser och Länsstyrelsens beslut, säger regionchef Lars Westling.

Vad det innebär för lägen och placeringar för de enskilda husen, vet han inte, det får avgöras i varje bygglovsprövning.

Sex sålda

Hittills är sex av de sju tomterna sålda, men enligt Lars Westling är bakslaget inte något problem för köparna.

– Skulle de inte få bygglov har de rätten att häva köpet.

Hur grannarna nu ställer sig återstår att se. De har givetvis rätten att överklaga även ett eventuellt bygglov.

Dessutom pågår en process, där grannarna anmält kommunen som man hävdar har fyllt igen en damm i området utan tillstånd när vatten och avlopp drogs fram till området. Enligt grannarna är det fråga om ett miljöbrott.

Läs mer om tomtvisningen i Vallda

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...

Kritik mot badhusträngsel

Jobb & Pengar Överfullt med folk och dessutom smutsigt – så upplevde en besökare det nya badhuset i söndags. Entreprenören Medley ...

Får samhällstjänst för våldtäkt

Blåljus En 19-årig man har dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt på en ...