Varbergs tingsrätt

FOTO:

En 16-årig pojke använde flickans identitetsuppgifter och skapade en fejkprofil på en dejtingsajt. Dessutom skickade han bilder, filmer och meddelanden med sexuellt innehåll. Nu åtalas han.Pojken ska på olika sätt ha förföljt flickan i sociala medier sedan ett och ett halvt år tillbaka. Och i somras skapade han med hjälp av flickans namn och bilder på henne ett fejkkonto med länk till hennes Snapchat på en dejtingsajt. Han ska genom kontot ha haft kontakt med flera andra personer. Han misstänks också för att ha skickat en rad bilder, filmer och meddelanden med sexuellt innehåll till flickan och en annan målsägande.


Pojken och flickan är bosatta på en ort i Kungsbacka kommun och känner varandra sedan tidigare. Flickan valde att polisanmäla och har i förhör berättat att hon tillsammans med sina kompisar på olika sätt lyckades lista ut vem som låg bakom fejkkontot.Pojken åtalas nu för olovlig identitetsanvändning, sexuellt ofredande och grovt förtal. Åklagaren anser att det handlar om grovt förtal bland annat på grund av att bilder och uppgifter om flickan lagts ut på nätet och därmed fått stor spridning, vilket utsatt flickan för obehag och skadat henne.I åklagarens bevisning finns bland annat vittnesförhör, bilder och textmeddelanden.


Pojken har erkänt de anklagelser som riktas mot honom. Han har i förhör sagt att han agerat som han har gjort på grund av att han har mått dåligt och velat ha bekräftelse. Han säger också att han förstår om flickan tycker att hans agerande har varit obehagligt.


Rättegången hålls inom kort i Varbergs tingsrätt.