Herrarnas publiksnitt minskar samtidigt som damernas ökar.

FOTO: Jasmin Frljevic

HANDBOLL. Efter säsongen i högstaligan 2016/17 hade Aranäs ökat sitt publiksnitt från det föregående året. Sedan dess har snittet sakta men säkert tickar neråt. Från 1022 besökare till 980 året efter. Efter att ha trillat ur handbollsligan inför den förra säsongen sjönk besökarantalet igen. HK Aranäs hade i fjol ett publiksnitt på drygt 792 besökare vid sina 13 hemmamatcher. När fem av årets 13 matcher i Aranäshallen har spelats visar siffrorna att det snittet är på väg neråt. Hittills ligger snittet på strax under 600 personer. Det kan översättas till att en fjärdedel av fjolårets publik saknas på läktarna. – Detta året hade vi hoppats och trott att vi skulle öka igen i och med att vi ligger i toppen och går bra sportsligt. Men vi har inte riktigt kommit dit ännu, säger Eriksson. Vad beror tappet på? – Under hösten har det varit lite för bra väder vissa söndagar när vi har haft matcher. Så vi håller på att titta på vilken speldag som attraherar mest folk. Vi ser också rivandet av B-hallen där många av våra ungdomar tränat lett till att vi har ett mindre antal ungdomar på våra matcher, säger Eriksson.

Ny hall

Vid årsskiftet 2020/21 ska en ny sporthall stå klar i Kungsbacka. Men under inledningen av nästa säsong måste HK Aranäs flytta ut ur Aranäshallen och måste hitta en temporär lösning. När den står klar, kan den ge ett uppsving kring publiksiffran? – Ja, det tror jag definitivt. Vi älskar Aranäshallen och har varit där sedan den byggdes. Det har varit vår hemmaborg under många år och vi kan varenda vrå där inne. Men komforten i sporthallarna kommer att vara avsevärt mycket bättre för publiken. Det kommer att finnas förbättrade försäljningsmöjligheter och bättre ytor där man kan köpa sitt kaffe och stå och mingla innan man sätter sig på sina platser, säger klubbchefen.

Större satsning

En annan orsak klubbchefen lyfter fram är den ökade satsningen på direktsända matcher. – Vi tittar på vad det kan vara för andra orsaker till varför vi inte kan bibehålla eller öka publiksiffran. I år har vi också en större satsning i allsvenskan på direktsända matcher. Där ser vi en ökning. En del människor sitter hemma och ser matchen istället, säger Eriksson. Att fler väljer att se matchen på olika skärmar innebär att klubbkassan drabbas negativt. – Det genererar en viss del, men det genererar mer pengar när folk är på plats. De betalar inte bara biljetten för att titta på matchen utan de är även och handlar i våra kiosker och givetvis är det en konkurrent, säger Eriksson. Han fortsätter: – Samtidigt är det en viktig del. Är man i Kungsbacka då ska man vilja gå ner och titta live. För handboll live är en helt annan grej än att titta på tv. Sedan ser jag det här som en service till bortasupportrar till exempel. Men också till våra egna supportrar som kanske inte är i Kungsbacka för stunden. De kanske är i Spanien och kan gå in på webben och titta på våra matcher under semestern. Att det saknas drygt 200 personer på läktarna kan innebära ett hårt slag mot klubbens ekonomi. Om det rör sig om 200 vuxna som betalar 120 kronor per entrébiljett går klubben miste om 312 000 kronor. Rickard Eriksson menar dock att ekonomin inte drabbats nämnvärt. – Vi är väldigt frikostiga när det gäller ungdomar. Alla våra ungdomar och deras vänner går in gratis på våra matcher. För vi ser det som en del i deras utbildning. Den stora minskningen av publikantalet är de ungdomar som inte kommer ner till hallen. Och de betalar ju ändå inte, så ekonomiskt sett så är det inte ett jättetapp för oss.

Fler ser damernas matcher

Under de två matcherna som spelats i Aranäshallen hittills har den högsta noteringen från ifjol, 577, redan tangerats. Samtidigt som den andra publiksiffran, 527, är högre än någon annan utöver toppnoteringen från fjolåret. – Om man tittar på vad de utgått från tidigare så har de spelat i lägre divisioner. Nu ser vi en positiv trend vilket är fantastiskt roligt och vi ser att den kan öka med tiden, säger Eriksson. Då damerna endast spelat två matcher hemma i Aranäshallen kan ett rättvist snitt inte räknas ut. Men klubbchefen tror att den positiva trenden kommer att hålla i sig. – Det finns ett ökat intresse både massmedialt och i Kungsbacka för damidrotten. Sedan tittar våra Aranässupportrar på både damernas och herrarnas matcher i en större utsträckning. Kan damerna gå om herrarna? – Ja, absolut! Varför skulle de inte kunna göra det?