17 December 2020 15:53 | Daniel Blomqvist

Det finns två typer av människor, föreställer jag mig. De som är Team Newton, och de som är Team Einstein. Inom grupperna kan det såklart spreta lite – men i stora drag ska jag nu dela in er och ställa grupp mot grupp (som vi gör nuförtiden).

Isaac Newton ska ha varit en vresig typ. Tjurig och enveten bråkade han med många inom forskarsamhället under sin tid. Hade det inte varit för kometspanaren Edmond Halley, som trodde på och pushade surgubben, så hade hans vetenskapliga arbete kanske aldrig slagit igenom – åtminstone inte under hans levnadstid.

Albert Einstein verkar överlag ha varit något mer socialt kompetent. Att han skulle ha varit missanpassad och dålig i matematik i skolan verkar många nu anse vara en myt. Men lite av en udda karaktär kan nog historien visa att han var ändå.

Utöver deras personligheter finns det två avgörande skillnader mellan de båda herrarnas syn på världen. Newton räknade med att såväl tid som rum var absoluta enheter. Tiden är vad den är – klockan tickar på och går likadant oavsett vad vi människor pysslar med.
Efter att Einstein klurat lite över universum kom han fram till att han inte höll med. Tiden är, som det mesta i hans värld, relativ. Detta har även bevisats stämma utefter de förutsättningar vetenskapen arbetar i dag. Ta ett gäng personer, synkronisera deras klockor – skicka iväg dem åt alla håll och kanter, gärna i olika hastigheter dessutom, så kommer det att visa sig att deras klockor visar olika tider när de samlas igen. Mystiskt, eller hur?

År 2020 är det alltjämt Newtons fysik och lagar vi oftast lever efter. Den enkla förklaringen är att de funkar alldeles utmärkt. MEN, och det här är mitt högst personliga påstående: Vissa av oss gillar absolut tid – vi andra är lite mer relativa i vår syn på tider. Jag vill föreställa mig att vi som är Team Einstein inte bryr oss lika mycket om tiden överhuvudtaget som ni som är Team Newton, eftersom vi ändå vet att den bara är en lustig uppfinning bland många andra. Sen vet jag att exempelvis lokförare, busschaufförer och chefer inte alltid delar min uppfattning – vilket då och då kan ställa till det.

Men vem är du? Vilken grupp tillhör du? Och vad är klockan egentligen…?

Läs fler krönikor här