Vädret idag
Mestadels molnigt
17°C
Prognos juli 23, 2019
dag
Delvis soligt
22°C
 

Anton till turkisk proffsliga

Signat och klart. Anton ”Viking” Andersson från Onsala har precis skrivit under för turkiska Bursaspors e-sportslag som tävlar i Leauge of Legends.

 

Han kom nyligen hem efter en något misslyckad VM-turnering där Sverige åkte ut i kvarten mot Kina. Men nu väntar nya satsningar för e-sportaren från Onsala.

– Jag har skrivit på för en liga i Turkiet, säger Anton ”Viking” Andersson som reste till nya klubben i torsdags. 

 

Drömmen om guld i VM i e-sporten League of Legends i Taiwan tidigare i höst grusades. Anton Andersson, eller ”Viking” som han kallas i spelsammanhang, fick strax innan finalerna beskedet att han inte fick tävla.

Istället fick han stå vid sidan som coach. Till en början gick det bra, men i kvartsfinalen mot Kina tog det stopp.

– Vi hade de tuffaste lagen, Kina och Korea på vår sida. Men så är det. Fast vi borde ha varit i final.

 

Det tog dock inte lång tid innan nya bud väntade för Anton. Efter VM blev han kontaktad av ett lag, Bursaspor, som tävlar i den Turkiska ligan. Och nu är det signat och klart.

– De ville att jag skulle åka ner redan den 20 december. Men jag valde att fira jul här hemma i Onsala, så det blir i början av januari istället.

Klappat och klart - nu i torsdags den 3 januari gick resan till Turkiet och nya klubben. 

Bursaspor är ett fotbollslag i den högsta Turkiska fotbollsligan, men som nu även satsar på e-sport. Och det har blivit mer och mer vanligt att stora sportklubbar idag även har e-sportslag.

– Galatasaray och Shalke 04 har lag till exempel. Den turkiska ligan ligger lite efter de stora ligorna i Europa och USA. Men de satsar just nu och många lag har köpt in världsspelare från Korea till exempel.

 

Växer. E-sporten växer så det knakar, och de bitna följer vanligen matcherna via live stream. 

 

Och intresset börjar bli enormt. Matcherna i League of Legends följs oftast via live stream av en ständigt växande publik.

– Ja det har exploderat. Den turkiska ligan kan ha mellan 10- till 30 000 följare via live stream, beroende på vad det är för match. Men de stora matcherna kan ha upp till 40 000, det är inte ovanligt, säger Anton Andersson.

Under 2019 blir det som sagt Turkiet för ”Viking”. Om han kommer att få tävla i VM eller inte är oklart, men det finns andra planer.

– Som sagt, ligan i Turkiet ligger snäppet efter Europa och USA. Men vi utländska spelare får ganska bra avtal. Så pass bra att jag hittills valt att inte jobba med agent. Men går det bra i Turkiet öppnar ju det dörrar för nya kontrakt, avslutar Anton Andersson.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!