Annons

Myror tog över "getingåret"

Sommaren 2020 hade Anticimex räknat med skulle bli ett ”getingår”. Sen man började mäta getingar 2013 har man konstant sett en utveckling med färre ena året och fler det andra.

– Vi brukar se fler getingar på jämna år och färre på ett ojämnt år, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex.

Nyheter | 13 Augusti 2020 07:05

Getingen har inte gett Anticimex extra börda. Tvärtom har de sett färre getingar än vad man hade räknat med.

FOTO: Pixabay

Saknar du getingarna? Eller har du inte ens tänkt tanken?

Anticimex har sen 2013 kartlagt getingarnas utveckling. Man har tidigare kommit fram till att det vartannat år blir fler getingar än året innan. Men nu ser man en avvikelse. Det är nämligen så att getingarna har minskat sommaren 2020, jämfört med fjolåret.

– Det är fascinerande, vi vet inte riktigt vad det beror på. Men vi tror att det kan ha och göra med att det var en såpass varm vinter. Och sen en kall vår till följd av det, säger Håkan Kjellberg.

Färre ingripande

Det som är extra märkligt, är att det till och med är mindre getingar än vad det har varit ett normalår. Som man väljer att kalla de ojämna åren.

– Det är alltså färre ingripanden vi gjort i år när det kommer till getingarna. Än vad det är under ett normalt år. Och det är på en nationell nivå. Vi har samma statistik i Halland som i övriga län. Vi kan inte säga att det finns några regioner eller landsting som sticker ut, säger Håkan Kjellberg.

Om vad det beror på svarar Kjellberg följande:
– Vi har teorier kring det. Och det är inget vi kan fastställa just nu. Men den varma vintern och den kalla våren, gör att det finns en ökad risk för att getingbona blir drabbade av svamp och bakterier. Således kan getingdrottningen i värsta fall dö, säger han.

På grund av en kall vår, kan det leda till att getingdrottningen inte får i sig tillräckligt med näring.

Hästmyrorna blir fler

Men något man sett mer av under året 2020, är ökandet av myror. Och det är inte vilka myror som helst, nämligen hästmyror. De kan visa sig vara farliga för oss människor.

– De är inte farliga på det sättet. Men om de bygger sina boenden inomhus kan det vara skadligt för våra hem, säger Håkan Kjellberg.

Som motsats till färre ingrepp mot getingar, har man istället fått lägga fokus på ingrepp mot myror. Dessutom betydligt längre in på sommaren än vad man är vana vid.

– Myror är normalt sett ett vårproblem, men nu har vi fått göra ingrepp även i juni och juli, säger Håkan Kjellberg.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bli beredd på årets getingsommar

Bostad Drottningarna är redan på plats. Nu byggs det för fullt på kallvindar och i taknockar. Årets sommar väntas ...

En fjärdedel ratar coronavaccinet

Vård En fjärdedel av dem som jobbar inom äldrevården i Kungsbacka har tackat nej till att ta vaccinet mot ...

Ny promenad-app skapar nya möten i pandemin

Halland Sitter du hemma fastän du egentligen längtar efter en lång och härlig promenad – bara för ...

Sjukresa för att ta covidvaccin blir gratis

Vård Det kommer inte att kosta något, att ta en sjukresa för att kunna få sitt coronavaccin. Regionstyrelsen har ...
Annons