Allt fler kör rattfulla och får körkortet indraget

Antalet körkortsingripanden orsakade av rattfylleri eller drograttfylleri ökar stort i Halland. I fjol med hela 38 procent. Det visar färsk statistik från Transportstyrelsen.

Trafik | 19 Mars 2020 21:54

Allt fler som kör rattfulla hallänningar förlorar körkortet efter att de fastnat i polisens kontroller.

FOTO: bildmontage: Norra Halland

Under 2019 återkallades totalt 250 halländska körkort på grund av att innehavarna dömts för rattfylleribrott. 2018 var antalet 181 stycken. Det innebär en ökning med hela 38 procent.

Återgång till hög nivå

2015 återkallades 267 halländska körkort på grund av rattfylleri. Men 2016 sjönk körkortsingripandena orsakade av rattonykterhetsbrott kraftigt, till 180 stycken. 2017 och 2018 förlorade 210 respektive 181 hallänningar körkortet för att de druckit alkohol eller tagit droger innan de satt sig bakom ratten.

Nu ser alltså antalet ut att vara på väg upp mot 2015 års nivå igen.

Flest kör för fort

Transportstyrelsen kan återkalla ett körkort av flera skäl. Vanligast är att körkortsinnehavaren som drabbas gjort sig skyldig till en allvarligare trafiköverträdelse, oftast fortkörning.

I Halland återkallades förra året 615 körkort av den anledningen. Det är drygt fyra procent fler än året innan, då 590 hallänningar miste körkortet efter att de dömts för allvarligare trafikförseelser.

Svårt hålla sig nyktra

Ett körkort kan även återkallas om innehavaren anses vara opålitlig ur nykterhetshänseende. Personen kan exempelvis vara alkoholist eller narkoman. Att Transportstyrelsen ”drar kortet” av denna anledning är dock ganska ovanligt.

Under 2019 miste 41 hallänningar körkortet på grund av att de bedömdes ha svårt att hålla sig nyktra. Året dessförinnan förlorade 52 hallänningar körkortet av samma orsak.

”Fler fastnar i kontroller”

Även på riksplanet ökade antalet körkortsåterkallelser orsakade av rattfylleri, med drygt 13 procent under fjolåret.

– Vi ser ett ökat inflöde av ärenden från Polisen vilket förklarar ökningen av antalet återkallelser. Fler förare fastnar i kontrollerna, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ingen lättnad i hovrätten för heroindömd

Blåljus Den medelålders man som i april dömdes till fängelse i fem år och sex månader, fö...

Två häktade för grovt knarkbrott

Nyheter Två Kungsbackabor, 23 och 29 år gamla, häktades idag – på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott.Norra Halland ...

Mördaren: En mystisk känsla av likgiltighet

Blåljus Det var en mycket känslomässig dag i tingsrätten idag, när den mördade kvinnans anhöriga ...