Alliansen i Halland vill höja skatten

Pengarna räcker inte. Den styrande majoriteten föreslår därför en skattehöjning med 58 öre.
Politik | 15 Maj 2019 15:06

 

Pengarna räcker inte. Den styrande majoriteten föreslår därför en skattehöjning med 58 öre.

– Vi konstaterar att pengarna inte räcker till de stora omställnings- och investeringsbehov som vi har framför oss, trots att alla verksamheter har fortsatta krav på sig att effektivisera. Vi kan inte spara så mycket i vården, därför ser vi ingen annan utväg än att höja skatten, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i ett pressmeddelande. 

Halland växer och andelen äldre blir allt fler. Det leder till ett stort vårdbehov där kostnaderna för läkemedel ökar kraftigt samtidigt som hälso- och sjukvården behöver utvecklas och ställas om för att möta framtida behov. Den styrande majoriteten föreslår därför en skattehöjning med 58 öre per hundralapp, från dagens 10,82 kronor till 11,40 kronor.

Skattehöjningen ger ett tillskott på cirka 440 miljoner kronor, pengar som ska användas för att skapa förutsättningar för omställningar så att verksamheterna ska klara de kommande utmaningarna. 

Men samtidigt som nämnderna har fortsatta krav på sig att effektivisera och utveckla verksamheterna så görs satsningar i budgeten. För att möta den växande psykiska ohälsan ska det förebyggande arbetet och den psykiatriska vården för såväl barn och unga som för vuxna förbättras.

Vid sidan av sjukvården satsas även bland annat på kollektivtrafiken och fiberutbyggnad. Man vill ha fler avgångar för tågen som trafikerar Varberg- Göteborg, och som på sikt ska gå mellan Halmstad och Göteborg.

– Vi prioriterar åtgärder för bättre framkomlighet på Västkustbanan och vill fortsätta utvecklingen med fler avgångar på de sträckor i Halland där det behövs som mest, säger Tommy Rydfeldt (L), ledamot i regionstyrelsen.

Arbetet med bredbandsutbyggnaden står också högt på listan. År 2020 ska 90 procent av hushållen ha tillgång till fiber.

Mål och budget 2020–2022 beslutas av regionfullmäktige den 19 juni.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Regionen: "Allvarligt läge" - Så många procent testas positivt

Nyheter "Det är ett allvarligt läge vi befinner oss i". Det sa smittskyddsläkare Maria Löfgren under dagens presskonferens ...

Ökad efterfrågan på videobesök

Vård Vårdcentralerna i Halland märker en ökad efterfrågan på digitala vårdbesök med anledning av covid-19. – Vi ...

Alla med symtom ska kunna testas

Nyheter Under tisdagen höll socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten pressträff. Budskapet: Fler med symtom ska testas. – Här ...