Vädret idag
Mestadels molnigt
17°C
Prognos juli 23, 2019
dag
Delvis soligt
22°C
 

Alliansen i Halland vill höja skatten

 

Pengarna räcker inte. Den styrande majoriteten föreslår därför en skattehöjning med 58 öre.

– Vi konstaterar att pengarna inte räcker till de stora omställnings- och investeringsbehov som vi har framför oss, trots att alla verksamheter har fortsatta krav på sig att effektivisera. Vi kan inte spara så mycket i vården, därför ser vi ingen annan utväg än att höja skatten, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i ett pressmeddelande. 

Halland växer och andelen äldre blir allt fler. Det leder till ett stort vårdbehov där kostnaderna för läkemedel ökar kraftigt samtidigt som hälso- och sjukvården behöver utvecklas och ställas om för att möta framtida behov. Den styrande majoriteten föreslår därför en skattehöjning med 58 öre per hundralapp, från dagens 10,82 kronor till 11,40 kronor.

Skattehöjningen ger ett tillskott på cirka 440 miljoner kronor, pengar som ska användas för att skapa förutsättningar för omställningar så att verksamheterna ska klara de kommande utmaningarna. 

Men samtidigt som nämnderna har fortsatta krav på sig att effektivisera och utveckla verksamheterna så görs satsningar i budgeten. För att möta den växande psykiska ohälsan ska det förebyggande arbetet och den psykiatriska vården för såväl barn och unga som för vuxna förbättras.

Vid sidan av sjukvården satsas även bland annat på kollektivtrafiken och fiberutbyggnad. Man vill ha fler avgångar för tågen som trafikerar Varberg- Göteborg, och som på sikt ska gå mellan Halmstad och Göteborg.

– Vi prioriterar åtgärder för bättre framkomlighet på Västkustbanan och vill fortsätta utvecklingen med fler avgångar på de sträckor i Halland där det behövs som mest, säger Tommy Rydfeldt (L), ledamot i regionstyrelsen.

Arbetet med bredbandsutbyggnaden står också högt på listan. År 2020 ska 90 procent av hushållen ha tillgång till fiber.

Mål och budget 2020–2022 beslutas av regionfullmäktige den 19 juni.

Christina Forlin
Nyhetschef 0300- 52 13 61

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!