Annons

Alla ska trivas på Freadal: ”Bygden hjälper oss att bygga” 

Enkelhet, gemenskap och tillgänglighet. Det är tre av ledorden för Patrik Karlsson och Marie Östh Karlsson som driver bed and breakfast, restaurang och café på Freadals gård. Den här sommarsäsongen är deras första, sedan de bytte politikerlivet i Mölndal mot lantlivet i Åsa i höstas. 

– Det har stundtals varit en både rolig och halsbrytande resa, säger Patrik Karlsson.

Familj | 28 Juli 2020 16:52

Patrik och Marie Östh Karlsson har drivit Freadals gård sedan november 2019.

FOTO: Ingrid Ramberg

Det var i november 2019 som flyttlasset gick, från hus med liten trädgård i Mölndal till en idyllisk gammal bondgård i Åsa. Patrik och Marie Östh Karlsson hade båda varit socialdemokratiska politiker på heltid, men längtade efter en ny livsstil. De blev förälskade i Freadals gård och slog till. 

Grunden till en bed and breakfast-verksamhet och restaurang fanns redan där, men kontinuiteten saknades. Patrik och Marie röjde upp i lokalerna, satte sin prägel på stället och bestämde sig för fasta öppettider. Egentligen var det ett bed and breakfast de var ute efter. Restaurangen kom lite på köpet, beskriver de. 

– Den stora utmaningen var att få restaurangen att fungera. I början lagade vi mat själva, med hjälp av vänner som är kockar. Nu har vi en kock, berättar Patrik. 

Det stod snart klart att Freadals gård har en stark och särskild förankring hos lokalbefolkningen. Marie berättar att de äldre minns platsen från när den drevs som bondgård, där ”bonnapojkarna” gick och hämtade mjölk. De yngre Åsaborna minns millennieskiftet, som också innebar ett skifte för Freadals gård. Det var nämligen då gården öppnades upp för allmänheten och blev bed and breakfast och restaurang. 

– När man är så lokal som vi är här i Åsa, då finns det alltid ”förståsigpåare”, fast på ett positivt sätt! De som bor i närheten vet vad de vill ha och behöver, en mötesplats. Det är bygden som hjälper oss att bygga upp det, säger Marie. 

En gemytlig mötesplats

Parets vision passade väl ihop med lokalbefolkningens. De vill att Freadals gård ska vara en väletablerad mötesplats för både turister och grannar. Oavsett om man bokar in sig för konferens några dagar i januari, åker på semester en julivecka eller bara kommer förbi och dricker sitt förmiddagskaffe så ska man känna gemenskapen. 

– Vi vill åt enkelheten, vardagligheten. Man ska känna sig välkommen, det ska finnas en oas här, säger Marie. 

Några tänkvärda ord i ett äppelträd.

Musiken är en annan grundpelare. På helgerna har de arrangerat mindre musiktillställningar med inbjudna trubadurer, och de uppmanar även gästerna att själva ta ton om de har den musikaliska ådran, eller viljan. 

– Vi är båda lite besjälade av musik, så vi vill ha det här, iallafall på helgerna, säger Marie. 

Till oasen hör en lugn, lummig trädgård med damm, porlande vattenfall, bikupor och ett nybyggt växthus. Där kan gästerna slå sig ned, kanske låna ett sällskapsspel eller bara umgås, beskriver Patrik. Läget, med närhet till både Kungsbacka, Varberg och för all del Göteborg, och bara 400 meter till havet, spelade också in när paret förälskade sig i gården.

Räds inte utmaningar

Nu har ungefär åtta månader på Freadals gård passerat. På frågan om hur det har gått hittills finns inget solklart svar.

– Vi har ju ingenting att jämföra med! Det gick nog lite trögt i början men nu känns det bra, säger Patrik. 

Sedan det blev högaktuellt att semestra i sitt närområde har Marie och Patrik märkt av ett tydligt uppsving för verksamheten. 

– Det som får en att vilja vara hemma på semestern är ju små pärlor man inte har upptäckt ännu, i en gemytlig miljö, säger Marie. 

I den lummiga trädgården finns en damm med ett porlande vattenfall som bidrar till den rofyllda stämningen.

Dessutom är det kanske lite för tidigt att utvärdera än. Patrik och Marie har bestämt sig för att köra på i ett år innan de sätter sig ned och ser över vad de vill förändra inför nästa år. De känner att de behöver ha sett de fyra årstiderna på gården först, men visioner och handfasta idéer råder det ingen brist på. 

– Jag är positivt överväldigad av hur många det är som kommer hit och är nöjda. Men det finns massa mer att göra här. Det finns en vilja och det finns en plan. Jag tror inte att vi räds en enda utmaning faktiskt, säger Marie. 

Hon och Patrik är överens om att de har mycket kvar att lära. 

– Utmaningen ligger i att fortsätta utvecklas. Det är en helt ny bransch för oss, man måste lära sig tillsammans. Det säger vi ofta till lokalbefolkningen, att vi får hjälpas åt.

”Vi gör en dröm tillsammans”

Skillnaderna mellan livet som förtroendevalda politiker i Mölndal och vardagen som entreprenörer på landsbygden är förstås många. Det har inte bara varit en dans på rosor. 

– Det är väldigt annorlunda, en jäkla omställning. Det har varit jobbigt ibland, men inte så att man känner att man vill kasta in handduken, säger Patrik. 

När känner ni som mest att ni ändå fattade rätt beslut som bytte livsstil? 

– Det är när man känner att människor trivs. Det är dubbelt det där, både när man ser nya ansikten och när man ser de som hittar tillbaka gång på gång, svarar Patrik. 

– Samma, men det är också viktigt att framhålla att vi gör en dröm tillsammans. Vi utmanar varandra på olika sätt, säger Marie.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Större veranda och fler toaletter

Nyheter Det behövs mer utrymme för både gäster och personal på Naturum. Dessutom utomhustoaletter med rinnande vatten. – ...

Alltid något nytt på Ästad Vingård

Nyheter Från mjölkgård till spahotell, vingård och kulinarisk destination. Ästad Vingård har gjort en spännande ...

Hemsida ska ge tips om hundvänliga ställen

Nyheter Linnea och Martin vill kunna ta med sig hunden när de går på restaurang, shoppar eller bor på ...
Annons