NYHETER 2020-05-19 KL. 14:04

Alla med symtom ska kunna testas

Under tisdagen höll socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten pressträff. Budskapet: Fler med symtom ska testas.
– Här ingår även folk med symtom som söker på en vårdcentral eller öppen mottagning, säger socialministern. 

Alla med symtom ska kunna testas

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Testningen av personer med misstänkt covid-19 ska nu ökas och breddas. Det var budskapet under dagens presskonferens med socialminister Lena Hallengren samt personal från Folkhälsomyndigheten.

Tidigare har grupp 1 i prioritetsordningen innefattat patienter som får vård, personer på boenden, samt vård- och sjukhuspersonal. Nu utökas den prioritetsgruppen till att även innefatta människor med olika nivåer av symtom som kan misstänkas vara covid-19.

– Staten tar kostnaden även här, förklarar Lena Hallengren.

Harriet Wallberg, testkoordinator på Folkhälsomyndigheten förtydligar:

– Alla med medicinsk indikation som överensstämmer med covid-19 ska kunna testas, även om man inte är så sjuk så att man behöver läggas in på sjukhus. Det har varit otydligt, och det är viktigt att den informationen nu blir solklar för alla.

Självtester och logistik


Utgångspunkten är det faktum att målet om 100 000 provtagningar i veckan ligger långt bort. Förklaringen till att målet inte uppnåtts ligger bland annat i såväl fysisk som digital logistik, men även om vem som tar hand om kostnaden, menar Harriet Wallberg som samtidigt berömmer socialministern för att nu gå ut tydligt med att staten tar hand om kostnaderna.

Dessutom är självtester på frammarsch, vilket Norra Halland har skrivit om. Här ligger dock andra regioner före, och bland annat har enligt Harriet Wallberg Västra Götalandsregionen redan kommit igång med detta.

Läkare manar till eftertänksamhet


Anders Åkvist, tillförordnad regional chefläkare på Region Halland, kommenterar frågan om att fler ska kunna testas med att regionen förhåller sig till prioriteringsordningen. Samtidigt anser han att man bör vara eftertänksam innan man beger sig iväg för att ta ett test. 

– En provtagning ska genomföras om man tror att det kan förändra något i situationen. Det ska finnas någon mening med att ta provet, till exempel om man har någon i sin närhet som befinner sig i riskgrupp.  

Kan man vårda sig själv i hemmet, bör man i första hand göra det, anser läkaren. 

– Dels råder ju fortfarande rekommendationen att man ska hålla sig undan om man är sjuk. Sedan är det så att vid de flesta av de provtagningar som görs är det vanligast att det rör sig om något annat virus. Så det här ska göras i de fall där det verkligen förändrar något för individen att veta. Och då bör man börja med att kontakta sin vårdcentral för rådgivning, säger Anders Åkvist.  

Testar alla med luftvägssymtom


För kommunens del är läget inom vården och omsorgen redan med på banan vad det gäller tester. Det menar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Anna Gröneberg. 

– Jag mailade till Folkhälsomyndigheten redan i mars och efterfrågade tydliga instruktioner för hur testningen skulle skötas för patienterna i kommunen. Då handlade diskussionen mest om sjukhusen och att provtagning skulle ske vid behov av sjukhusvård, men våra patienter söker sig vanligen inte till öppenvården då vi bedriver vård där patienterna befinner sig. Så där var frågan om vem som skulle komma till vem.

Anna Gröneberg anser dock att det nu fungerar bra med provtagningarna inom förvaltningarna Vård och omsorg samt Individ och familjeomsorg. Det som avhandlades på dagens presskonferens om fler tester kommer därför inte att påverka förvaltningarna i någon särskild utsträckning, menar hon. 

Så ni testar alla som kan misstänkas vara sjuka?
– Ja de som har luftvägssymtom får en provtagning efter bedömning av sjuksköterska. Sedan är det inte kommunen som avgör, utan det är läkare från regionen, säger Anna Gröneberg.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska det under nästa vecka gå ut tydliga instruktioner till regionerna om hur den utökade testningen ska kunna säkras.

 

 

Relaterade länkar:

Överläkaren om testerna: "Kapaciteten utnyttjas inte"

Ny typ av självtest på gång 

Grönt ljus för visir i kommunal vård

80 personer testade för covid-19

Coronaläget i Halland 

Alfred överlevde kylan i vrakets mast
KULTUR & NÖJE 2025-07-01 KL. 20:45
Premium

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Carl-Magnus Stolt berättar den dramatiska historien om Maconas förlisning

Åsasonen byter klubb i Tyskland
FOTBOLL 2025-07-01 KL. 13:26
Premium

Åsasonen byter klubb i Tyskland

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.