Vädret idag
Soligt
12°C
Prognos maj 23, 2019
dag
Moln ibland
16°C
 

Aleris vårdhem stoppas av länsstyrelsen

Först fick Aleris inte tillstånd av IVO till verksamheten i Onsala herrgård. ”En formsak,  vi justerar ansökan”, menade företaget. Nu river Länsstyrelsen upp bygglovet och slår fast att psykiatrisk vård och boende inte ryms inom detaljplanen som anger hotell och konferens.

 

 

Som Norra Halland berättat vill vårdkoncernen Aleris Omsorg förvandla Onsala herrgård till behandlingshem för vuxna med psykiska funktionsnedsättningar och unga med stödbehov.

Avtal är slutet med det norska fastighetsbolag som äger herrgården och ombyggnaden pågår, trots att oroliga grannar överklagat bygglovet.

Hemmet ska ha två avdelningar, en som rymmer 22 vuxna och en för 16 ungdomar.

Planen har varit att öppna efter sommaren. Men nu verkar hela projektet kantra.

 

Tidigare i vår underkände Inspektionen för vård och omsorg båda verksamheterna. Man ansåg att gränsdragningen mot hälsovård var oklar och ansökan för spretig när det gällde vilka grupper som ska få vård.

Aleris regionchef Teresa Woodall menar att företaget bara inte vara tillräckligt tydlig i sin beskrivning.

– Vi kommer att anpassa oss efter IVO:s krav och synpunkter, och be dem ompröva ansökan efter vi har gjort dessa justeringar, sa Teresa Woodall till Norra Halland.

Men nu kommer nästa bakslag. Bostadsrättsföreningen Onsala Herrgård som gränsar till konferensanläggningen överklagade bygglovet.

Husägarna var oroliga för hur vården av missbrukare och människor med fujnktonsnedsättnginare skulle påverka området:

”Om verksamheten tillåts kommer kringboende att drabbas av kraftigt försämrad boendemiljö, med oro för säkerheten i vardagen och rädsla”.

Nu får de rätt. Länsstyrelsen underkänner byggnadsnämndens beslut men av ett lite annat skäl. Man menar att Aleris typ av verksamhet helt enkelt inte ryms inom detaljplanen:

”Länsstyrelsen finner vid en samlad bedömning att inslaget av behandling, dvs. vård, får anses vara av så stor omfattning att det måste betraktas som verksamhetens huvudsakliga syfte. Enligt gällande detaljplan ska marken användas för hotell- och konferens. Den verksamhet som enligt ansökan ska bedrivas kan inte inrymmas i det planenliga användandet av marken”, står det i beslutet.

 

Grannarna hade önskat att bygget stoppades direkt i väntan på länsstyrelsens beslut, så kallad inhibition, men det avvisade länsstyrelsen i april. Men trots det går man alltså nu på grannarnas linje.

 

Aleris regionchef Teresa Woodall har inte fått beskedet om indraget bygglov när Norra Halland ringer..

– Jag kan inte säga så mycket. Vi ska hyra en fastighet och kan vi inte använda den går det förstås inte att dra igång någon verksamhet.

 

Hur går det med ansökan till IVO?

– Vi har gjort en justerad ansökan men inte fått besked ännu. I väntan på det har vi inte gjort så mycket i processen. Vi måste ju avvakta tills vi har klara besked.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen, men det är en långsam process som rimligen innebär att det inte kan starta något vårdhem i år, oavsett domstolens beslut.

 

Fakta:

  • Aleris vill kunna behandla upp till 22 vuxna med psykiska funktionsnedsättningar och 16 unga med stödbehov. Tanken var ett tjugotal anställda och dygnetruntbemanning. Nu verkar projektet spricka.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 21 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

kl 12 Musikal till lunch i Släps kyrka med Märta Fransson och Wojciech Gluch. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 14–15 Fota med mobilen. Tips om hur du tar bra bilder och kan...

Läs Mer

Så här funkar eNH!