Lunchen är precis avklarad när Norra Halland dimper ner hos gänget vid ett av de stora borden, längst in i restaurangen. I dag är det sex personer som sitter vid bordet, fyra av de vanliga medlemmarna i järngänget har fått förhinder. Att det inte hänt någon något, det vet man – gänget håller koll på varandra.
– Kommunen säger att man vill satsa på den sociala biten för äldre och så gör man så här!

För få äter

Det var i slutet av förra året som Norra Halland kunde berätta att förvaltningen för Vård och omsorg vill stänga restaurangerna på äldreboende, som i dag är öppna för besökare utifrån. För dem som vid lunch vill besöka personers om bor på boendena, ska det istället bli möjligt att beställa mat i förväg och äta tillsamman antingen på rummet eller i matsalen på avdelningarna.
Enligt kommunen är det för få som äter i restaurangerna för att det ska vara lönsamt, i snitt 60 personer om dagen, och om allt går enligt plan ska de stänga senare under våren. Men för det tiotal personer som varje vardag möts i restaurangen på Signeshus innebär det ett stort avbräck.
– Det är underbart att kunna gå hit och träffas, gemenskapen och att ha sällskap när man sitter och äter, säger Birgit Örneborg.
Upprördheten över kommunens planer är stor i gänget.
– Det är som att vi inte betyder någonting, säger Dagmar Bergström.

Otroligt viktigt 

Många i gänget bor i närheten av Signeshus, några av dem i de äldrelägenheter som  finns i direkt anslutning till boendet. Så många andra matställen att välja på i närheten existerar inte och i den mån det finns kostar en lunch betydligt mycket mer.
– De flesta av oss bor själva, då är det otroligt viktigt att ha någonstans att gå och få träffa andra i sin närhet, istället för att sitta ensam i sin lägenhet, säger Birgit Örneborg.
Därför har man inte heller gett upp, utan ska om några dagar träffa bland annat ordföranden i nämnden för Vård och omsorg, Lisa Andersson (M).
– Som funktionshindrad är Kungsbacka en väldigt förmånlig kommun, jag har fått både rollator och el-scooter och hjälp med ett duschrum. Men den brister på andra sätt, när det kommer till den sociala biten, säger Dagmar Bergström.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.