Debatt: Mer vindkraft ger fler lokala jobb
Genrebild: Pixabay
Utifrån artikeln i NH den 29 november, ”Moderat nej till vindkraft”, vill jag göra följande inlägg:
Sverige är ett land med lång kust och mycket hav samt glest befolkat. Dessutom blåser det bra i vårt land. Detta gör Sverige till ett land där vindkraften passar bra att användas för produktion av elenergi. Kostnaden för att producera elenergi med vindkraft på land i Sverige är 35 öre/kWh, för havsbaserad vindkraft är motsvarande kostnad 55 öre/kWh enlig rapporten ”El från nya anläggningar” 2021: 714 utgiven av Energiforsk.
Vi är mitt i en klimatkris med stigande temperaturer och kraftigare oväder som till största delen beror på att vi kör bilar på olja och att många länder under lång tid har bränt kol för att göra elenergi. I Sverige sker den mesta användningen av olja och kol i transportsektorn och inom industrin.
Elfordon kommer starkt, vilket är bra då de minskar utsläppen av koldioxid. Industrin är på gång att minska sin kolanvändning i stålproduktion och minska fossil olja i bränslen för tunga transporter, fartyg och flyg. De fossila bränslena måste ersättas med elenergi som kan användas för att göra vätgas eller användas direkt i olika industriprocesser.
Denna gröna omställning av industrin kräver stora mängder ny elproduktion. Den måste vara fossilfri för att inte skada jorden. Bäst är att den också är förnyelsebar för då vet vi att den inte tar slut.
Att tillverka elenergi med vindkraft är det produktionssätt som i dag är billigast, mest miljövänligt och går snabbast att bygga ut. Detta förutsätter dock att de myndigheter som arbetar med tillståndsfrågor för vindkraftsutbyggnad har tillräckligt med personalresurser för snabb handläggning samt att politiker som fattar beslut om vindkraft är medvetna om vad deras beslut innebär för samhällsutvecklingen.
En politiker som säger nej till vindkraft säger också nej till:
• Att stödja Europa med elenergi i en tid av krig och energikris.
• Att begränsa temperaturhöjningen på jorden.
• Att sänka elpriserna i Sverige.
• Att minska klimatpåverkan från den svenska industrin.
• Att möjliggöra en industriomställning som ger många arbetstillfällen i Sverige.
• Att ta ansvar för att den egna kommunen har en lokal elenergiproduktion.
Som exempel kan nämnas den nya batterifabriken i Göteborg som behöver stora mängder elenergi för sin produktion. Denna fabrik efterfrågar närproducerad elenergi från vindkraft vilket möjliggör många arbetstillfällen i Göteborg. De som arbetar i den nya batterifabriken bor i stor utsträckning i kranskommunerna Öckerö, Kungälv, Lerum och Kungsbacka. Om politiker i dessa kommuner säger nej till vindkraft säger de också nej till de jobb som deras kommuninvånare har eller kan få.
Utbyggnad av vindkraft idag är viktigt för den framtida elförsörjningen och lokala arbetstillfällen!
Ola Carlson, biträdande professor i förnyelsebar elproduktion vid Chalmers tekniska högskola
Boende i Onsala