ÅSIKTER 2022-12-29 KL. 14:00

Debatt: Bygg fler trähus för att nå klimatmålen

Debatt: Bygg fler trähus för att nå klimatmålen

Klimatkrisen är vår tids största existentiella hot. Bygg- och fastighetssektorn står för 40 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Att minska utsläppen från produktion och förvaltning av byggnader är vårt främsta hopp för att nå 1,5-gradersmålet.

Här i Sverige är vår egen bransch skyldiga till en femtedel av alla utsläpp. Vi måste kunna göra bättre än så.

Problemet är inte att vi saknar kunskap om vad som behöver göras – IPCC:s senaste rapport gör det fullständigt klart att vi står vid randen av en global klimatkris. Problemet är att motstridiga intressen står emot varandra. Hur ska en framtida klimatkatastrof vägas mot de livsmedel, transporter och bostäder som behövs för att få våra samhällen att fungera i dag?

I fem av sex av Hallands kommuner råder bostadsbrist. 9 av 10 svenskar bor i en kommun med ett underskott av bostäder. Enligt Boverkets senaste siffror är den vanligaste anledningen till bostadsbristen att det saknas bostäder med rimliga boendekostnader där folk faktiskt har råd att bo.

Vi måste bygga många fler bostäder, vi måste bygga till ett lägre pris – och vi måste bygga på ett sätt som inte förvärrar en redan akut klimatkris. Den rimliga lösningen är att bygga fler resurssnåla trähus.

När Svenska Miljöinstitutet och KTH analyserade utsläppen för ett standardiserat flerfamiljshus var det ett trähussystem som gav absolut lägst utsläpp. Ett nybyggt hyreshus i trä med lättbalk kan driftas i långt över hundra år med mindre miljöpåverkan än vad ett betonghus har orsakat innan de första hyresgästerna har flyttat in.

I dag används 75 procent av den svenska skogsråvaran till papperstillverkning och bioenergi. Det är ett kortsiktigt utnyttjande av vår gemensamma naturresurs som måste förändras. Genom att bygga fler trähus kan vi förlänga råvarans livsstil från dagar till sekler. Om man då även väljer att bygga med lättbalkar i stället för massivträ kan dubbelt så många hus byggas med samma mängd råvara. Då krävs det ett större engagemang från Hallands politiker för att bidra till en hållbar lösning på bostadskrisen.

Fler och fler kommuner över hela landet har redan beslutat om trähusstrategier för att stimulera och främja klimatsmart byggande. Det innebär ett ansvarsfullt utnyttjande av den svenska skogen, förenklade tillståndsprocesser och en höjd politisk ambitionsnivå.

Nu måste fler kommuner gå samma väg och utveckla egna strategier. Det är dags för Hallands politiker och tjänstemän att ta både klimatkrisen och bostadsbristen på allvar.

Anders Tengbom, trähusspecialist och utvecklingschef Vernum FastigheterSENASTE TV-NYHETERNA

Samverkan ska stoppa ungdomsstök
NYHETER 2023-02-01 KL. 11:45

Samverkan ska stoppa ungdomsstök

Stort engagemang på möte i Särö

Polisen tog nycklar från man
BLÅLJUS 2023-02-01 KL. 08:09

Polisen tog nycklar från man

Elbilar en stor utmaning för polisen
NYHETER 2023-02-01 KL. 07:00
Premium

Elbilar en stor utmaning för polisen

Ginproducenterna siktar på att växa
KULTUR & NÖJE 2023-01-31 KL. 19:45
Premium

Ginproducenterna siktar på att växa

Handbollslöftet om mardrömssäsongen hittills
HANDBOLL 2023-01-31 KL. 18:15
Premium

Handbollslöftet om mardrömssäsongen hittills

OBK värvar mittbackslöfte från lokalrivalen
FOTBOLL 2023-01-31 KL. 16:41

OBK värvar mittbackslöfte från lokalrivalen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2023-02-01 KL. 15:00
Krönika: Konsten att se något nytt
Premium | NYHETER 2023-02-01 KL. 07:00
Elbilar en stor utmaning för polisen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.