Annons

Cancersjuk avled efter vårdmiss

När kungsbackakvinnan sökte läkare kunde man konstatera lungcancer. Men behandlingen fördröjdes i månader och kvinnan avled. Nu ger Inspektionen för vård och omsorg skarp kritik mot medicinkliniken i Halmstad.
Vård | 04 Oktober 2019 12:00

Det var sommaren 2015 som kvinnan på sin vårdcentral i Kungsbacka fick diagnosen misstänkt lungcancer. Hon fick då träffa en specialist i Halmstad som enligt anmälan konstaterade att cancern satt långt ut i lungan och var möjlig att operera om man gjorde det snabbt.

Men tiden gick utan kallelse till operation, och när kvinnan hörde av sig fick hon helt andra besked. Någon operation var det inte tal om just nu, först skulle det hållas en läkargenomgång och därefter skulle hon först genomgå ett fystest för att se om en operation var möjlig.

Efter flera månader fick hon en ny röntgen, som inte visade på samma resultat som tidigare. Nu var det plötsligt omöjligt att operera, istället blev det cellgifter i januari 2016.

Men cancern spred sig och kvinnan avled.

Sonen anmälde fallet till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som nu ger medicinkliniken i Halmstad allvarlig kritik.

IVO konstaterar att utredningen och behandlingen blev fördröjd på grund av flera brister i hanteringen av remisser. Det innebar att sjukdomen utvecklades från möjligen botbar till icke-botbar.

Däremot kan inte IVO avgöra om den behandlade läkaren gett felaktiga besked och lovat snabb operation. Där står ord mot ord.

Medicinkliniken i Halmstad har efter det inträffade inför en metod som kallas Standardiserat vårdförlopp, som ska minska risken för att utredningar drar ut på tiden.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

”Svårt döma för trafficking"

Politik Det var sektionen för internationell grov organiserad brottslighet som först fick fallet på sitt bord, när kommunalrå...

Femte person gripen efter helgens drogtillslag

Blåljus En femte person greps under torsdagen av polis, misstänkt för delaktighet i det grova narkotikabrottet i Kungsbacka fö...

Polisen förtegen om det stora drogtillslaget

Blåljus Fyra personer sitter häktade misstänkta för grovt narkotikabrott. Det var i söndags som polisen gjorde flera ...
Annons