700-årsjubileum under Medeltidsdagen

Hur var det att leva på medeltiden? Det får man en inblick i under den årliga medeltidsdagen på Hunehals borgområde som äger rum i morgon.
Nyheter | 12 Juli 2019 13:12

Strider mellan riddare under en av de förgående årens medeltidsdagar. Foto: Arkivbild

 

Hur var det att leva på medeltiden? Det får man en inblick i under den årliga medeltidsdagen på Hunehals borgområde som äger rum i morgon. Speciellt för i år är att det är 700-årsjubileum för den svenska hertiginnan Ingeborg av Norge.

 

Det är dags för den sjätte upplagan av Hunehals medeltidsdag på Hanhalsholme. Förutom den vanliga medeltida underhållningen uppmärksammar man i år att det är 700 år sedan Ingeborg av Norge tog över ledningen för sitt västsvenska rike.

– Man kommer kunna se ett skådespel som handlar om Ingeborg och hennes väg till makten, men även om Hunehals historia, säger Rose-Marie Eriksson, ordförande i föreningen Hunehals borg. 

 

Dagen bjuder annars på uppvisningar av riddare, gycklare, och magiker samt historiska föreläsningar. Dessutom kommer det finnas medeltida hantverk och mat till salu för den som vill testa.

– Det är en rolig dag och framför allt så kommer man lära sig mycket historia. Man kommer att se att världen inte har förändrats så mycket på 700 år. Vi är intresserade av samma saker och äter samma mat. Det fanns mode och vackra kläder då precis som i dag, med skillnaden att då fick man producera allting själv, säger Rose-Marie Eriksson.  

 

Enligt henne brukar det vanligen komma runt 3 000 besökare till medeltidsdagen, förutom förra året då antalet var en tredjedel.

– Förra året var det för varmt, över 30 grader, och det var även kvartsfinal i fotbolls-VM den dagen så det kom bara runt 1 000 besökare. I år önskar vi oss perfekt väder och mycket folk. Det är viktigt att mycket folk kommer och bidrar för de pengar som blir över ska gå till fortsatta utgrävningar av borgen, säger Rose-Marie Eriksson. 

Medeltidsdagen pågår mellan 11.00 och 17.00.

 

Urval från vad som händer under medeltidsdagen

11.00 Gycklarna Skramle og Blaesekonen från Danmark

12.15 Riddaruppvisning med bataljer, hästar och fotfolk. Bohus Elfsborghs Caroliner och Compagnie Torpum

13.30 Magikern och fakiren Caligari

15.00 Föredrag: Hunehals medeltida historia. Rose-Marie Eriksson.

15.30 Medeltidsteater Kristin Starman och Kjell-Åke Rinnarv, Änkehertiginnan Ingeborgs väg till makten.

Se hela schemat på www.hunehals.se/medeltidsdag

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: Ta oron på allvar

Nyheter Replik på insändare av Charlotte Gärde i NH 19/5–20. Det var otroligt vilka krafter som sätts igång ...

Här är bilarna som krånglar mest

Trafik Drömmer du om att glida fram i en högstatusbil, som Porsche, Land Rover eller Jeep? Tänk om. ...

Flera togs vid tillslag mitt i stan

Blåljus Plötsligt blev det fullt pådrag vid Swedbank på Gymnasiegatan. Flera ungdomar togs fast efter misstänkt pistolhot. Samtidigt ...