Vädret idag
Mestadels molnigt
17°C
Prognos juli 23, 2019
dag
Delvis soligt
22°C
 

41 kilo krut har samlats in i Halland

Arkivbild.

 

Den första månaden med amnesti för explosiva har resulterat i att 41 kilo krut har samlats in i Hallands län. 

– Det var en i Kungsbacka kommun som hade mer än 30 kilo dynamit, säger Lars Holmdahl, polisens samordningsansvarig för amnestin i region Väst.

Nu har det lugnat sig, men när amnestin infördes den 15 oktober fick polisen in en anstormning av personer som ville få explosiva varor upphämtade av polisen, berättar Lars Holmdahl.  

– Speciellt Nationella bombskyddet har fått jobba väldig hårt. De har hand om alla ärenden som är av klass 3, de farligaste ämnena som man inte ska pilla på om man inte är proffs. De har fått täcka hela Sverige men att omhänderta dessa, säger han.

Till polisen i region Väst har hittills 92 personer anmält att de haft den typen av varor i sin ägo, och vissa har haft mer än andra. 

– Det var en i Kungsbacka kommun som hade mer än 30 kilo dynamit och stor mängd sprängpatroner till dynamiten. Det var en rätt så stor post, säger Lars Holmdahl.

Varför någon hade mer än 30 kilo dynamit vet man inte. Men enligt Lars Holmdahl kan det finns många orsaker till varför personer har explosiva varor.

– Ibland kan det vara en gammal änka som ringer och säger att hon har handgranater som hennes man haft sedan andra världskriget, säger han. 

 

Den tidsbegränsade amnestin innebär att den som har explosiva varor i sin ägo utan tillstånd, straffritt kan få det omhändertaget av polisen. Det kan röra sig om bland annat dynamit, handgranater, fyrverkeripjäser, nödraketer, bengaler och pyrotekniska artiklar. Mängden som polisen omhändertar mäts i antal kilogram krut och hittills har de första 14 dagarna av amnestin sammanställts. I Hallands län omhändertogs 41 kilo krut mellan den 15 oktober och 31 oktober och i hela region Väst är siffran 96 kilo. 

 

Läs mer i  fredagens papperstidning. 

 

 

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 58 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!