Annons

41 kilo krut har samlats in i Halland

Polisen: "Det var en i Kungsbacka kommun som hade mer än 30 kilogram dynamit."
Nyheter | 15 November 2018 07:24

Arkivbild.

 

Den första månaden med amnesti för explosiva har resulterat i att 41 kilo krut har samlats in i Hallands län. 

– Det var en i Kungsbacka kommun som hade mer än 30 kilo dynamit, säger Lars Holmdahl, polisens samordningsansvarig för amnestin i region Väst.

Nu har det lugnat sig, men när amnestin infördes den 15 oktober fick polisen in en anstormning av personer som ville få explosiva varor upphämtade av polisen, berättar Lars Holmdahl.  

– Speciellt Nationella bombskyddet har fått jobba väldig hårt. De har hand om alla ärenden som är av klass 3, de farligaste ämnena som man inte ska pilla på om man inte är proffs. De har fått täcka hela Sverige men att omhänderta dessa, säger han.

Till polisen i region Väst har hittills 92 personer anmält att de haft den typen av varor i sin ägo, och vissa har haft mer än andra. 

– Det var en i Kungsbacka kommun som hade mer än 30 kilo dynamit och stor mängd sprängpatroner till dynamiten. Det var en rätt så stor post, säger Lars Holmdahl.

Varför någon hade mer än 30 kilo dynamit vet man inte. Men enligt Lars Holmdahl kan det finns många orsaker till varför personer har explosiva varor.

– Ibland kan det vara en gammal änka som ringer och säger att hon har handgranater som hennes man haft sedan andra världskriget, säger han. 

 

Den tidsbegränsade amnestin innebär att den som har explosiva varor i sin ägo utan tillstånd, straffritt kan få det omhändertaget av polisen. Det kan röra sig om bland annat dynamit, handgranater, fyrverkeripjäser, nödraketer, bengaler och pyrotekniska artiklar. Mängden som polisen omhändertar mäts i antal kilogram krut och hittills har de första 14 dagarna av amnestin sammanställts. I Hallands län omhändertogs 41 kilo krut mellan den 15 oktober och 31 oktober och i hela region Väst är siffran 96 kilo. 

 

Läs mer i  fredagens papperstidning. 

 

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tjejtrio gjorde fräck stöldräd i Kungsbacka

Nyheter De tre tjejernas stöldräd på Hede Fashion Outlet slutade inte riktigt som de hoppats. Plötsligt ertappades de ...

”Vi ser en oroande utveckling”

Blåljus Narkotikaklassade läkemedel ökar i polisens beslag. Missbruket går ner i åldrarna och Kungsbacka är en lukrativ kommun fö...

Föräldrar oroliga över droger

Blåljus Många föräldrar oroar sig för att deras barn använder droger och tycker det är svå...
Annons