Annons

40 kilo dynamit lämnades in till Kungsbackapolisen

En stor mängd explosiva varor har kommit in till Kungsbackapolisen under amnestin. Speciellt utmärkande var de 40 kilo dynamit som lämnades in – nästan allt av ett och samma företag.
Nyheter | 15 Februari 2019 07:11

Kungsbackapolisen fick in bland annat 2 rökhandgranater, 308 sprängpatroner och 40 kilo dynamit. Bildkälla: Polisen

 

En stor mängd explosiva varor har kommit in till Kungsbackapolisen under amnestin som nu har avslutats. Speciellt utmärkande för kommunen var de 40 kilo dynamit som lämnades in – nästan allt av ett och samma företag.

 

Med facit i hand blev amnestin för explosiva varor inte riktigt så lyckad som man hade hoppats, enligt Kjell Borgström som är vapenhandläggare hos polisen i region Väst.

– Man hade hoppats att kriminella människor skulle lämna in handgranater. Så blev det inte. Men amnestin har i alla fall visat att det fanns explosiva varor som hade kunnat orsaka olyckor, så det är bra att de har tagits om hand.  

 

I Kungsbacka har polisen fått in bland annat cirka 400 tändhattar för krutstubin, 2 militärarökhandgranater, 308 sprängpatroner, 12 tårgasfacklor och cirka 10 kilo krut. Det nationella bombskyddet kan också ha tagit hand om en del explosiva varor i kommunen som polisen inte har dokumenterat. Något som stack ut mycket för Kungsbackas del under amnestin var att polisen omhändertog 40 kilo dynamit i kommunen. Det står för en stor del av de 51,77 kilo sprängmedel som polisen i Hallands län totalt fick in.

– Det var ett företag som inte existerar längre som lämnade merparten av dynamiten. Företaget har använt dynamiten till att spränga husgrunder och så vidare. Nu passade man på att lämna in det, säger Kjell Borgström.

 

Den stora posten som omhändertogs av Kungsbackapolisen gjorde att Halland utmärkte sig i hela region Väst. 

– Det var någon kom in med väldigt mycket sprängmedel på en gång som gjorde polisen i Halland totalt fick in 39,25 kilo i oktober. Det kan man jämföra med till exempel polisområdet Storgöteborg som fick in 1,2 kilo den månaden eller i Skaraborg där man fick in 10,5 kilo, säger Lars Holmdahl, polisens samordningsansvarig för amnestin i region Väst.

Enligt honom har Hallands län tagit emot totalt 60 kilo krut av explosiva varor under amnestin som pågick mellan den 15 oktober och 11 januari. Samma siffra för hela Sverige är drygt 2 ton krut.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hansson (C) träder in som kommunstyrelsens ordförande

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) har erkänt sexköp och lämnar omedelbart alla uppdrag. Förste vice ...

Häcken växer kämpahög – kanske

Bostad En vacker hög häck som skyddar både mot insyn och blåst vore toppen. Men hur gö...

Kungsbackas högste politiker köpte sex – avgår

Blåljus Moderaten Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande, har köpt sex. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag. Kommunstyrelsens ordfö...
Annons