Vädret idag
Mestadels molnigt
17°C
Prognos juli 23, 2019
dag
Delvis soligt
22°C
 

40 kilo dynamit lämnades in till Kungsbackapolisen

Kungsbackapolisen fick in bland annat 2 rökhandgranater, 308 sprängpatroner och 40 kilo dynamit. Bildkälla: Polisen

 

En stor mängd explosiva varor har kommit in till Kungsbackapolisen under amnestin som nu har avslutats. Speciellt utmärkande för kommunen var de 40 kilo dynamit som lämnades in – nästan allt av ett och samma företag.

 

Med facit i hand blev amnestin för explosiva varor inte riktigt så lyckad som man hade hoppats, enligt Kjell Borgström som är vapenhandläggare hos polisen i region Väst.

– Man hade hoppats att kriminella människor skulle lämna in handgranater. Så blev det inte. Men amnestin har i alla fall visat att det fanns explosiva varor som hade kunnat orsaka olyckor, så det är bra att de har tagits om hand.  

 

I Kungsbacka har polisen fått in bland annat cirka 400 tändhattar för krutstubin, 2 militärarökhandgranater, 308 sprängpatroner, 12 tårgasfacklor och cirka 10 kilo krut. Det nationella bombskyddet kan också ha tagit hand om en del explosiva varor i kommunen som polisen inte har dokumenterat. Något som stack ut mycket för Kungsbackas del under amnestin var att polisen omhändertog 40 kilo dynamit i kommunen. Det står för en stor del av de 51,77 kilo sprängmedel som polisen i Hallands län totalt fick in.

– Det var ett företag som inte existerar längre som lämnade merparten av dynamiten. Företaget har använt dynamiten till att spränga husgrunder och så vidare. Nu passade man på att lämna in det, säger Kjell Borgström.

 

Den stora posten som omhändertogs av Kungsbackapolisen gjorde att Halland utmärkte sig i hela region Väst. 

– Det var någon kom in med väldigt mycket sprängmedel på en gång som gjorde polisen i Halland totalt fick in 39,25 kilo i oktober. Det kan man jämföra med till exempel polisområdet Storgöteborg som fick in 1,2 kilo den månaden eller i Skaraborg där man fick in 10,5 kilo, säger Lars Holmdahl, polisens samordningsansvarig för amnestin i region Väst.

Enligt honom har Hallands län tagit emot totalt 60 kilo krut av explosiva varor under amnestin som pågick mellan den 15 oktober och 11 januari. Samma siffra för hela Sverige är drygt 2 ton krut.

 

 

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 58 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!