Annons

150 mil mellan lärare och elever

Eleverna finns i Gällivare kommun och lärarna i Kullavik och Vallda.

Skola | 19 Februari 2020 14:00

 Jenny Torring och Christine Sandberg trivs med att fjärrundervisa. Enda nackdelen är att de sitter mer än tidigare. ”Det är inte ensamt. Vi har eleverna och varandra, vi träffas på nätet hela dagarna. Vi gör detta för att vi tycker det är spännande och ett av målen är att få fler elever att läsa moderna språk”. 

FOTO: Christina Nordwall

Fakta

Jenny Torring
Är: spanskalärare
Ålder: 43
Bor: Kullavik
Familj: Gift med Erik, två barn som är 11, respektive 13 år.
Hobby: Resa, segla, naturen
Favoritland: Spanien

Christine Sandberg
Är: franskalärare
Ålder: 51 år
Bor: Vallda
Familj: Gift med Jonas, två barn som är 15 respektive 17 år
Hobby: Vara ute på havet, språk, resa
Favoritland: Frankrike

Undervisningen sker i realtid och lektionerna hålls i ett gemensamt virtuellt klassrum.

– Fjärrundervisning är ett bra komplement till vanlig undervisning. Det är svårt att få språklärare till Gällivare och detta är den enda möjligheten för många elever där att få lära sig ett extra språk, säger läraren Jenny Torring och får medhåll av kollegan Christine Sandberg.

Långt mellan orterna

Jenny och Christine är lärare i moderna språk och är anställda av Gällivare kommun. Från sina bostäder i Kullavik och Vallda lär de ut spanska och franska till högstadieelever i trakterna runt Gällivare. På landsbygden är det ofta långt mellan orterna och fjärrundervisningen når inte bara en, utan flera skolor.

– Vi är anställda på Hakkas centralskola, har ett vanligt schema men undervisar språkelever på flera olika skolor samtidigt. De kan sitta på tre, fyra olika platser och alla kopplar upp sig i ett gemensamt online-klassrum.

Började 2017

Jenny undervisar i spanska och Christine i franska. De har tidigare undervisat på ett mer traditionellt sätt, bland annat på skolor i Kungsbacka och Göteborg. Höstterminen 2017 var det premiär för deras nya sätt att jobba. De hade då under en längre tid undersökt olika möjligheter att bedriva fjärrundervisning.

– Vi var sugna på att göra något annat och kom i kontakt med Sara Carlsson som är rektor på Hakkas centralskola. Hakkas är en liten by i Gällivare kommun och hon hade svårt att få språklärare till sin skola. Vi hade samma mål och höstterminen 2017 började vi med varsin testgrupp.

Nu är de inne på sitt tredje läsår med fjärrundervisning och tycker att det fungerar bra. Tekniken har satt sig och de upplever att eleverna är väldigt motiverade.
– De missar inte ens språklektionen när de är hemma och är sjuka, säger Jenny.

 

Jobbat hårt

Lärarna kan se allt eleverna gör under lektionen och en handledare finns också på plats rent fysiskt. Däremot är antalet elever färre under en fjärrlektion än i ett traditionellt klassrum.
– Vi har 10–12 elever istället för kanske 30, annars hade det inte gått, säger Christine.

En vecka varje höst och vår åker Jenny och Christine till Norrland. Då har de kick-off och besöker sina elever.

– Vi tycker att vi har väldigt god kontakt med eleverna.

De upplever att de har ett stort stöd i sin rektor och har även prisats internationellt för sitt sätt att undervisa.

– Vi har jobbat otroligt hårt för att komma hit och vi trivs bra. Vi kan egentligen göra allt som man gör i vanlig undervisning men det kräver att man är mer förberedd, säger Christine Sandberg.

– Vi gör allt det som en lärare vill göra! Vi utvecklar oss, planerar och går med i olika projekt. Nu ska vi till exempel åka på studieresa till Guadeloupe. Vi har fått en ökad digital kompetens och ser många utvecklingsmöjligheter, säger Jenny Torring.

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lyckad drive-in-modevisning

Jobb & Pengar – Det här hade jag aldrig kunnat tro. Det är nästan så tårarna trillar! Det var rusning nä...

Fram med möbler och klocka!

Nyheter Klockan två i natt förlorar vi en timme igen. Det är alltså dags att ställa om till sommartid. ...

Tänd hoppet med släckta lampor

Politik I kväll lördag uppmanas vi att släcka lamporna när det återigen är dags för Earth ...
Annons