Annons

Utbildning ska ge bättre företagsklimat

Efter några år med uppgång rasar Kungsbacka återigen på Svenskt näringslivs rankningslista över bästa företagsklimat. Samtidigt sätter kommunen igång en massiv utbildningsinsats för att bryta trenden.

Jobb & Pengar | 24 September 2020 12:00

I samma vecka som Svenskt näringsliv släpper årets rankingresultat startar Kungsbacka utbildning för nästan 200 politiker och medarbetare i den så kallade Rättviksmodellen. Den går ut på att det ska vara lätt för företag att göra rätt.

Insatsen Lätt & Rätt ska leda till ett rådgivande förhållningssätt, en enklare och snabbare handläggning och en kommunikation som är enkel och begriplig. Avgifter och taxor ska vara tydliga så att företagare förstår och kan förutse vad de betalar för.

Långt kvar

För trots att det under många år talats om vikten av kundnöjdhet, service och enkelhet, har Kungsbacka långt kvar till målet Västsveriges bästa företagsklimat.

– Vi är i början av ett genomgripande och långsiktigt arbete, säger Katarina Öryd, förvaltningschef Bygg- och miljöförvaltningen i ett pressmeddelande.

2020 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2020 och en tredjedel statistik. I år svarade 151 företagare i Kungsbacka.

Efter att långsamt klättrat uppåt på listan under några år halkar Kungsbacka i år ner från plats 90 till 119 av landets 240 kommuner.

Nypa salt

Men siffrorna ska som vanligt tas med en nypa salt. Om man tittar på delresultaten är det till exempel knappast troligt att tillgången på kompetens på ett år blivit lysande (plats 181 till 27) för att ta något positivt. Lika svårsmält är det att service och bemötande på ett år skulle försämrats dramatiskt (plats 177 till jumboplatsen 240).

Förklaringen är att det i huvudsak är i förhållande till andra kommuner som hoppet sker. Kungsbackas företagare anser till exempel i år att kommunpolitikernas attityder blivit sämre. Men i övriga kommuner är företagarna ännu mer kritiska, vilket innebär att Kungsbacka klättrar på rankningen i den frågan… Allt är relativt.

Dessutom var det bara 151 företagare som svarade, av de 400 som fick enkäten.

– Undersökningen ska inte ses som exakt vetenskap, utan ett redskap för kommunen att arbeta med. Det är tydligt för Kungsbacka att de punkter där Kungsbacka ligger lågt handlar om bemötande och attityder mot företag, säger Kristian Ryberg, regionchef Svenskt näringsliv Halland.

I topp i Halland ligger Falkenberg på plats 8 i landet, Varberg 84, Laholm 93, Kungsbacka 119, Hylte 163 och Halmstad 204.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nobben för Långabron

Bostad Det blir inget ekonomiskt bidrag till en nybyggnad av Långabron i Särö. Det är kommunledningens ståndpunkt. – Vi ...

Döms för att ha kränkt boende

Blåljus En anställd på ett LSS-boende i Kungsbacka döms för att ha en kränkt en av de ...

Forsbergavtal har överklagats

Politik Hans Forsbergs fallskärm har nu överklagats till förvaltningsrätten. En invånare anser att kommunstyrelsen var jävig. ...
Annons