Annons

Yoga på vattnet ger extra dimension

Att yoga vid vattnet är inget ovanligt, det finns otaliga bilder på yogaposer i soluppgång.
Att yoga på vattnet däremot.
Trenden med board yoga har funnits i några år, nu också i vattnen utanför Kungsbacka.
Nyheter | 30 Juni 2019 09:18

Board yoga är en yoga som utförs på paddelbrädor. Madeleine Huber ger kurser i Gottskär. Foto: Ann Kristin Ekman 

 

Att yoga vid vattnet är inget ovanligt, det finns otaliga bilder på yogaposer i soluppgång.
Att yoga vattnet däremot.
Trenden med board yoga har funnits i några år, nu också i vattnen utanför Kungsbacka.

 

Det är mörka moln som har tornat upp sig över hamnen i Gottskär, kvällen före midsommar. Men det stoppar varken Madeleine Huber som håller i yogakursen, hennes sambo Jörgen Thil som hjälper till att plocka fram brädorna och som ska med ut eller kvällens två deltagare Anna Johansson och Madelen Warenius. Det samma gäller för blåsten och de få dropparna regn som faller. Fjordvattnet är grått, men det har redan hunnit bli varmt inne i viken vid Utholmen där passet ska äga rum. Tur, ska det visa sig lite senare.

 

Madeleine Huber började med yoga runt millennieskiftet och kom igång med att paddla runt 2012. Sedan dess har hon bland annat utbildat sig till board yoga-instruktör. Board yoga är helt enkelt yoga som görs på en stand up-paddle-bräda , en annan sport som vuxit explosionsartat under 2010-talet.
– Vattnet ger ytterligare en dimension till yogan. Du måste vara ännu mer närvarande i nuet och fokuserad på kroppen för att balansera. Vi är ju inte helt stilla när vi står på marken heller, men det märks mer när du står på vattnet, säger hon.
Framför allt är det bålen och många småmuskler som får sig en extra genomkörare när yogan görs på vattnet.

 


Yoga på bräda innebär större behov av att kontrollera kroppen för att parera vattnets rörelser och ger en extra omgång för bålen och många av kroppens småmuskler. Foto: Ann Kristin Ekman 

 

För Anna Johansson är det första gången både för board yoga och på en paddelbräda, för Madelene Warenius andra. Gruppen börjar med en genomgång av hur själva paddlingen går till, innan gruppen glider iväg över vattnet. Lite nervöst är det, också när gruppen en stund senare når den första lilla viken på Utholmen. I vattnet utanför far segel- och motorbåtar förbi, men längst in är det stilla, med ett gäng blåmaneter som guppar omkring längst in mot strandkanten. Efter att ha kastat i ankare för att hindra att brädorna från att flyta iväg på vågorna, börjar själva passet. Enkla övningar först, knäböj och att sträcka händerna högt över huvudet. Sedan byggs det på, framåtböjda kroppar med händerna ner mot tårna, ner på alla fyra för att göra hunden och efter en stund jämfotahopp för att snurra runt på brädan. Plötsligt säger det plums och Jörgen ligger i vattnet. Där kommer å andra sidan alla att ha hamnat innan kvällen är slut.

 

Samtidigt som passet avslutas med en avslapping, slår solen igenom molnen och ner över brädorna. Och när gruppen har paddlat tillbaka och klättrar upp på bryggan bakom hamnkrogen igen har det nervösa pirret från dryga timmen tidigare bytts mot lugn. Och några skratt.
– Det var jättekul, sammanfattar Anna Johansson och Madelen Warenius.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Appar för hemmaträning ger friskvårdsbidrag

Jobb & Pengar Har du valt att motionera, banta eller sluta röka med stöd från en mobilapp? Nu kan du ...

Yoga på bryggan i Gottskär

Nyheter Nu på söndag den 10 maj drar yogainstruktören Maria Cerboni igång bryggyoga i Gottskär. Varför har ...

En mässa för kropp och själ

Nyheter Det blir aktiviteter, föreläsningar och behandlingar med fokus på kropp och själ. Den 29 februari ställer 25 lokala ...
Annons